![]() |
Conducerea ministerului, prin ministrul Ion Ştefan, consideră o prioritate achitarea facturilor către constructorii angajați în lucrări prin PNDL. În acest sens, ca urmare a aprobării HG nr. 767/2019 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) etapele I şi II, ieri, 5 noiembrie, au fost transferate către beneficiarii contractelor multianuale sume în valoare totală de 400 de milioane de lei, pentru decontarea bunurilor/serviciilor/lucrărilor executate pentru 528 obiective de investiții, finanțate prin PNDL, în cadrul celor două etape. |
Ținând cont de faptul că nevoia de finanțare în cadrul PNDL I și II depășește suma prevederilor bugetare actuale, conducerea ministerului își exprimă preocuparea pentru identificarea tuturor soluțiilor prin care să fie înlăturat riscul ca solicitările de plată emise de către beneficiarii PNDL să nu fie onorate în cel mai scurt timp și, astfel, va iniția în continuare demersurile necesare suplimentării bugetului alocat în anul 2019.
„După cum am mai spus, prioritatea numărul 1 a mandatului meu o reprezintă plata tuturor facturilor restante pe PNDL I şi II, astfel încât să asigurăm sumele necesare UAT-urilor pentru plata facturilor către constructori. Sunt deja întârzieri serioase, iar în multe locuri constructorii părăsesc lucrările în prag de iarnă. Necesarul pentru achitarea facturilor restante şi a plăţilor ce urmează a fi făcute până la sfârşitul anului este de aproximativ un miliard de lei, iar, ieri, prima mea decizie de ministru a fost să dăm aceşti bani către UAT-uri. Asigur, deopotrivă, UAT-urile, dar şi constructorii, că ministerul va achita cât de repede posibil toate lucrările realizate în beneficiul cetățeanului român”, a afirmat Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei.
* * *
PNDL, aprobat prin Ordonanța de Urgență nr. 28 din 10 aprilie 2013, actualizată, este cel mai important program multianual de finanțare cu fonduri de la bugetul de stat. Programul are ca obiectiv general echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu toate dotările tehnico-edilitare, de infrastructură educaţională, de sănătate şi de mediu, sportivă, social-culturală şi turistică, administrativă şi de acces la căile de comunicaţie, iar valorile alocărilor multianuale de la bugetul de stat sunt egale cu sumele înscrise în contractele de finanțare multianuale încheiate între minister și beneficiarii obiectivelor de investiții.
În cadrul celor două etape ale PNDL, listele obiectivelor de investiții și sumele alocate acestora sunt publice și pot fi consultate accesând pagina de internet a ministerului, secțiunea Lucrări Publice, Programul național de dezvoltare locală, rubrica Obiectivele de investiții, iar transferurile lunare sunt publicate în secțiunea Plăți.