Miercuri, 18 septembrie a.c., cu ocazia Zilei Cooperării Europene, sărbătorită de către statele participante la programele de cooperare finanțate de Uniunea Europeană, în fiecare an, pe 21 septembrie, structurile de management ale Programului Operațional Comun România-Republica Moldova au oraganizat, la Iași, evenimentul Cooperare transfrontalieră prin cultură.

Invitați au fost scriitorii Florin Partene (România) și Dumitru Crudu (Republica Moldova), care au moderat două ateliere de scriere creativă, la care au participat 31 de adolescenți pasionați de literatură din cele două țări. Aceștia au ilustrat conceptul de cooperare transfrontalieră, pornind de la cuvinte cheie precum “sentiment” și “graniță”, prin intermediul unor povestiri și poezii create de ei. Florin Partene și Dumitru Crudu au ascultat și au comentat cu umor și entuziasm scrierile tinerilor care au dorit să marcheze astfel Ziua Cooperării Europene 2019.

Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Alocarea financiară de 81 milioane de euro se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.

Toate informațiile privind Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, apelurile de proiecte lansate și informațiile utile celor interesați de finanțare pot fi consultate pe website-ul dedicat programului.