![]() |
De ce avem nevoie de proiecte de cooperare interregionalã? Pentru a pune mai bine în aplicare politicile și programele de dezvoltare regionalã, mai ales cele care urmãresc creșterea economicã și a locurilor de muncã. Învãțând din experiența statelor membre, putem gãsi soluții deja verificate la nivel european și care pot fi adaptate la specificul național. De exemplu, dacã reprezentați… - o autoritate de management a unui program operațional care dorește sã îmbunãtãțeascã criteriile de selecție a proiectelor, pentru a selecta acele proiecte care rãspund cel mai bine nevoilor din aria eligibilã, sau sã finanțeze niște investiții prioritare prin intermediul unor clustere, - ori primãria unui oraș sau municipiu care trebuie sã elaboreze planul de dezvoltare urbanã, obligatoriu din actuala perioadã de programare, - sau un institut de cercetare și o organizație non-profit care reprezintã interesele comunitãții locale și care cautã împreunã modalitãți inovative pentru a proteja comunitatea de efectele nocive ale autostrãzii care traverseazã localitatea ș.a. |
Puteți identifica, în baza de date cu potențiali parteneri a Interreg, instituții din UE care au o experiențã bogatã în domeniu, pentru cã au fãcut de multe ori toate acestea, cu rezultate excelente, și puteți primi finanțare prin Interreg Europe pentru un proiect de cooperare interregionalã prin care sã câștigați din experiența partenerilor.
Primul apel de proiecte Interreg Europe pentru perioada 2014-2020, dedicat proiectelor de cooperare interregionalã, a fost lansat pe 22 iunie și va continua pânã pe 31 iulie 2015, ora 12:00 (CEST).
Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a organizat marți, 30 iunie 2015, la Centrul de Conferințe al Institutului Național de Statisticã din București, un eveniment de informare – INFO DAY pentru potențialii beneficiari. Cu aceastã ocazie, reprezentanți ai autoritãților publice locale, regionale și naționale (Autoritãți de Management și Organisme intermediare ale programelor operaționale, primãrii, consilii județene ș.a.), ai organismelor de drept public (v. Glosarul de mai jos) și ai organismelor private non-profit (agenții, institute de cercetare, organizații specializate în politici publice ș.a.) s-au întâlnit cu reprezentanții Autoritãții Naționale pentru România din cadrul MDRAP și ai Secretariatului Tehnic Comun (Franța; cu aceastã ocazie, au primit informații despre program (prezentare generalã) și despre acest prim apel de proiecte, au învãțat din experiența beneficiarilor programului INTERREG IV C 2007-2013, precursorul INTERREG EUROPE, au pus întrebãri pe marginea aplicațiilor aflate în pregãtire și au primit rãspunsuri concrete din partea responsabililor de program și a Secretariatului Tehnic Comun.
Vã reamintim cã vã puteți consulta în privința ideii de proiect cu secretariatul programului doar pânã pe data de 3 iulie 2015. Dupã aceastã datã, sprijinul va fi disponibil prin telefon și numai cu privire la procesul de aplicare on-line.
Pânã în 2020, la finalul perioadei de programare, vor exista doar 3-4 apeluri, iar participarea la primul dintre acestea are avantajul cã rezultatele obținute vor putea fi folosite pe parcursul întregii perioade de programare (durata medie a unui proiect va fi de 3-5 ani). De aceea, este foarte utilã implicarea activã încã din primul apel de proiecte.
Pachetul solicitantului, versiunea finalã, este publicat în site-ul programului, împreunã cu Manualul programului și secțiunea Întrebãri frecvente, iar platforma de înregistrare online a aplicațiilor, www.iolf.eu , este gata sã primeascã aplicațiile. Primul pas este înregistrarea, pentru crearea profilului, apoi completarea aplicației pentru finanțare. Existã și un Manual al utilizatorului, care poate fi consultat.
Programul dispune de un buget de 359 de milioane de euro, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionalã (FEDR), pentru perioada 2014-2020, din care 322,4 de milioane de euro pentru proiecte de cooperare interregionalã. Partenerii din Norvegia și Elveția vor fi cofinanțați din fonduri naționale de țãrile respective.
Ce aduce nou primul apel Interreg Europe, fațã de Interreg IV C?
OT 1 - consolidarea cercetãrii, dezvoltãrii tehnologice și inovãrii,
OT 2 - îmbunãtãțirea competitivitãții IMM-urilor,
OT 3 - sprijinirea tranziției cãtre o economie cu emisii scãzute de dioxid de carbon în toate sectoarele,
OT 4 - conservarea și protecția mediului și promovarea utilizãrii eficiente a resurselor.
Beneficiarii eligibili sunt autoritãți publice - naționale, regionale sau locale (în special Autoritãți de Management și Organisme Intermediare), organisme de drept public (v. Glosarul de mai jos) și organisme private non-profit (agenții, institute de cercetare, organizații specializate în politici publice etc.) din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum și din Elveția și Norvegia.
Proiectele sunt cofinanțate în proporții diferite, în funcție de tipul beneficiarului:
- 85% din Fondul European de Dezvoltare Regionalã (FEDR) pentru instituțiile publice și organismele de drept public din statele membre UE,
- 75% pentru organismele private non-profit din statele membre UE,- 50% finanțare norvegianã pentru organismele publice de drept public și organismele private non-profit din Norvegia,
- finanțare elvețianã: partenerii din Elveția sunt invitați sã contacteze punctul național elvețian de contact Interreg pentru informații privind oportunitãțile de finanțare din Elveția.
* * *
Programul INTERREG EUROPE, derulat în perioada 2014-2020, urmãrește îmbunãtãțirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regionalã, în principal a programelor din cadrul obiectivului privind investițiile pentru creștere economicã și a locurilor de muncã și, dacã este cazul, a programelor din cadrul obiectivului Cooperare Teritorialã Europeanã, prin promovarea schimbului de experiențã și a învãțãrii de noi politici în rândul actorilor de interes regional.
Programul finanțeazã douã tipuri de acțiuni: proiecte de cooperare interregionalã și platforme de învãțare de politici.
Interreg Europe este activ în 30 de țãri: cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, plus Elveția și Norvegia.
Autoritatea de Management a programului este Franța, prin Regiunea Nord-Pas de Calais, iar Secretariatul Tehnic Comun are sediul în Lille. Autoritatea Naționalã și Punct Național de Contact, din partea României, este Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP), prin Direcția Programe de Cooperare Teritorialã Europeanã.
MDRAP gestioneazã, în perioada de programare 2014-2020, 12 programe de cooperare teritorialã europeanã (6 programe pentru care este autoritate de management sau autoritate comunã de management și 6 programe pentru care este autoritate naționalã). Programele de Cooperare Teritorialã Europeanã presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate și administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România: cu regiuni din statele vecine - în cadrul cooperãrii transfrontaliere, cu regiunile dintr-un anumit spațiu geografic - în cadrul cooperãrii transnaționale, respectiv cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene - în cadrul cooperãrii interregionale.
* * *
Scurt glosar de termeni
Proiecte de cooperare interregionalã – sunt proiecte inițiate de actori regionali, care urmãresc schimbul de experiențã intr-un anumit domeniu, pentru a identifica bune practici și a dezvolta noi instrumente și abordãri în implementarea acestora: vizite de studii, sesiuni de instruire, studii și rapoarte, analizã de date, studii de caz comparative, întâlniri și evenimente (întâlniri interregionale, seminarii, conferințe), elaborarea și experimentarea de noi instrumente și abordãri, dezvoltarea de planuri de acțiune ș.a.
Platforme de învãțare de politici – sunt un instrument pentru schimbul rapid de cunoștințe între factorii de decizie în domeniul politicilor publice. Acestea:
- rãspund cererii pentru o mai bunã utilizare a rezultatelor proiectelor, astfel încât informațiile existente sã fie accesibile și reutilizabile și pentru alte regiuni, valorificând bunele practici de politicã regionalã,
- asigurã implicarea tuturor regiunilor interesate, chiar dacã nu sunt parteneri într-un proiect.
Fiecare platformã este formatã dintr-o echipã internaționalã de experți în politicile corespunzãtoare obiectivelor tematice ale programului, care organizeazã evenimente și oferã informații și sprijin în domeniile respective, și o interfațã web interactivã (un site web), conceputã pentru a facilita crearea de rețele, schimbul de informații și cunoștințe, prin publicarea de informații, analize, rapoarte, publicații, baze de date cu bune practici și rezultate relevante ș.a.
Organism de drept public este orice organism:
(a) constituit pentru a îndeplini în mod expres cerințe de interes general, de altã naturã decât industrial sau comercial;
(b) care are personalitate juridicã;
(c) a cãrui activitate este finanțatã în cea mai mare parte de stat, de colectivitãțile teritoriale sau de alte organisme de drept public sau a cãrui gestionare face obiectul controlului acestora din urmã sau al cãrui consiliu de administrare, de conducere sau de supraveghere este alcãtuit din membri desemnați în proporție de peste 50 % de cãtre stat, de colectivitãțile teritoriale sau de alte organisme de drept public.
Consultați Directiva 2004/18/CE privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice de lucrãri, de bunuri și de servicii.