![]() |
Primul apel de propuneri de proiecte pentru Programul Transnațional Dunãrea a fost lansat la Budapesta și este deschis pânã pe 3 noiembrie 2015. Expresiile de Interes pot fi completate numai on-line, în site-ul programului. Ghidul Aplicantului pentru acest prim apel, împreunã cu alte informații utile, pot fi gãsite aici. |
Programul Transnațional DUNĂREA finanțeazã proiecte care urmãresc îmbunãtãțirea politicilor publice și a cooperãrii instituționale, implementate de un parteneriat transnațional extins. Pot primi finanțare proiecte depuse de autoritãțile locale, regionale sau naționale, organismele de drept public, Grupãrile Europene de Cooperare Teritorialã (GECT), organizațiile internaționale și organismele private, inclusiv IMM-uri.
Aria eligibilã este constituitã din 14 state: Austria, Bulgaria, Cehia, Germania (landurile Baden Württemberg si Bavaria), Ungaria, România, Slovenia, Slovacia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Moldova și Ucraina (oblasturile Chernivetska, Ivano-Frankiviska, Zakarpatska, Odessa).
Bugetul total al programului este de 262.989.835,60 de euro, din care 202.095.405 euro reprezintã finanțarea nerambursabilã din Fondul European de Dezvoltare Regionalã.
România este Autoritate Naționalã a programului, prin Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Autoritatea de Management este stabilitã în cadrul Ministerul Economiei Naționale din Ungaria, iar Secretariatul Comun la Budapesta. Auditul Programului va fi realizat de Direcția Generalã pentru Auditul Fondurilor Europene din Ungaria, iar atribuțiile de certificare vor fi îndeplinite de cãtre Trezoreria de Stat a Ungariei.
Documentele relevante pentru program sunt disponibile în site-ul acestuia. Puteți consulta, de asemenea, Fișa de program sau puteți obține informații de la Punctul Național de Contact:
* * *
Programele de cooperare transnaționalã sunt programe de cooperare teritorialã europeanã între regiuni dintr-un anumit spațiu geografic, prin care se finanțeazã acțiuni și dezvoltarea de rețele care sã ducã la dezvoltare teritorialã integratã în domenii precum: inovația, mediul, accesibilitatea și dezvoltarea urbanã, politici publice și cooperare interinstituționalã.
Principiile de implementare a acestor programe includ: cooperarea între statele participante (toate proiectele trebuie sã fie dezvoltate și implementate în comun), competitivitatea deschisã (în cadrul unor licitații de propuneri de proiecte comune) și dezvoltarea și implementarea de proiecte în parteneriat, între aplicanți/beneficiari provenind din statele participante la program.
În perioada de programare 2014-2020, MDRAP gestioneazã 12 programe de cooperare teritorialã europeanã (6 programe pentru care MDRAP este Autoritate de management sau Autoritate comunã de management și 6 programe pentru care este Autoritate naționalã).