ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE LA NIVELUL MDRAP PENTRU PRELUAREA ȘI EXERCITAREA PRESRO2019 |
Contributia MDRAP la realizarea obiectivelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene (1 ianuarie – 30 iunie 2019)
10 iulie 2019
Viceprim-ministrul Vasile Daniel Suciu a multumit tuturor celor implicati în activitãțile derulate cu ocazia Președinției României la Consiliul Uniunii Europene intr-un cadru deosebit: “Au gestionat 25 de evenimente și peste 2500 de invitați strãini au fost în responsabilitatea lor la #MDRAP pe perioada președinției noastre. Și azi i-am chemat pe toti cei peste 100 de colegi din minister implicați sã le spun și personal cã sunt mândru de munca lor. Și câteodata un “mulțumesc” este binevenit, așa cã le-am mulțumit nominal fiecãruia printr-o diplomã de apreciere. Cred cã e un gest de normalitate și zãu cã m-am simțit tare bine sã le spun cã la succesul României au avut și ei partea lor de implicare. Și cã performanța oricãrui ministru este datã și de implicarea celor cu care lucreazã.”
27 Iunie 2019
Președinția României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii: a opta ediție a Forumului Anual SUERD
„Suprapunerea pentru o perioadã de 6 luni a Președințiilor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii (SUERD) și a Consiliului Uniunii Europene exercitate de cãtre țara noastrã ne-a conferit cadrul ideal pentru promovarea activã a strategiilor macroregionale, iar MDRAP va continua sã se implice activ în cadrul SUERD atât la nivel regional, cât și la nivel național”, a afirmat astãzi, 27 iunie, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltãrii regionale și administrației publice, în deschiderea celei de-a opta ediții a Forumului Anual SUERD.
Evenimentul este organizat în contextul exercitãrii de cãtre România a Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii și a Președinției Consiliului Uniunii Europene de cãtre Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Comisia Europeanã și Programul Transnațional Dunãrea în perioada 27-28 iunie 2019.
Desfãșurat sub motto-ul „Promovãm coeziunea pentru o prosperitate comunã în regiunea Dunãrii”, Forumul reprezintã un eveniment marcant al Președinției SUERD, în cadrul cãruia vor fi promovate o serie de teme de interes pentru dezvoltarea durabilã a regiunii dunãrene precum:
La Forum participã aproximativ 800 de persoane, inclusiv înalți oficiali europeni, demnitari din statele SUERD și reprezentanți ai instituțiilor europene de profil, coordonatori naționali și de arii prioritare SUERD, autoritãți publice centrale cu responsabilitãți în implementarea obiectivelor Ariilor Prioritare ale SUERD, membrii Grupului de Lucru Interministerial SUERD și ai Consiliului Consultativ, reprezentanți ai autoritãților publice locale, ai mediului academic și de afaceri, ai societãții civile, precum și reprezentanți ai Parlamentului și ai Administrației Prezidențiale.
În cadrul Forumului au loc patru sesiuni tematice și zece evenimente conexe, inclusiv sesiuni tematice și ateliere de lucru organizate de diverse instituții partenere.
Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) împreunã cu Bulgaria asigurã coordonarea Ariei Prioritare 3 a SUERD („Culturã, turism și contacte directe între oameni“) și este punct de contact pentru România pentru Aria Prioritarã 10 („Dezvoltarea capacitãții instituționale și a cooperãrii“), coordonatã de Austria și Slovenia.
Astfel, MDRAP contribuie la implementarea SUERD prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR) și sprijinã investiții în cele 12 județe riverane Dunãrii (Caraș Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Cãlãrași, Ialomița, Brãila, Galați, Tulcea, Constanța) în domenii precum:
În acest sens, pânã în prezent, au fost lansate 8 apeluri de proiecte dedicate SUERD (cu o valoare alocatã de aproximativ 438 milioane de euro), au fost depuse 201 proiecte (în valoare nerambursabilã solicitatã de aproximativ 721 milioane de euro) și au fost semnate 33 contracte de finanțare (în valoare nerambursabilã solicitatã de aproximativ 194 milioane de euro).
Totodatã, Programul Transnațional Dunãrea este unul dintre instrumentele principale care susține financiar atât obiectivele strategiei, cât și guvernanța acesteia, finanțând activitatea coordonatorilor de Arii prioritare și a Secretariatului. Având aceeași arie de acoperire ca și Strategia, toate proiectele finanțate din acest program, atât cele obișnuite, cât și cele tip „seed money facility”, au relevanțã pentru SUERD.
* * *
Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii (SUERD) este una dintre cele patru strategii macroregionale ale Uniunii Europene, inițiatã și promovatã cu succes de cãtre România și Austria și andosatã de Consiliul European în anul 2011.
La Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii participã 14 state: nouã state membre ale Uniunii Europene (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania – ca stat federal și prin landurile Baden-Württemberg și Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și cinci state terțe (Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina).
Strategia, structuratã pe 11 arii prioritare, are patru mari obiective, respectiv:
26 Iunie 2019
Președinția României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii: „Ziua Participãrii Dunãrene“
Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP), Aria Prioritarã 10 - „Dezvoltarea capacitãții instituționale și a cooperãrii“ a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii (SUERD), Danube Civil Society Forum și Fundația Agapedia România, cu sprijinul Ministerului de Stat din Baden-Württemberg (Germania), au organizat astãzi, 26 iunie 2019, la Palatul Parlamentului din București, a șasea ediție a evenimentului internațional „Ziua Participãrii Dunãrene“.
Reuniunea, organizatã în premierã în România, face parte din calendarul întâlnirilor tematice organizate în contextul exercitãrii de cãtre țara noastrã a Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii, în marja celei de-a opta ediții a Forumului Anual SUERD, eveniment marcant din calendarul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Evenimentul a reunit 200 de reprezentanți ai societãții civile, ai autoritãților publice locale, regionale și centrale, respectiv ai mediului academic din cele 14 țãri participante la SUERD și a avut ca scop schimbul de opinii și percepții, prezentarea exemplelor de bune practici ale guvernãrii participative și a implementãrii proiectelor, respectiv stimularea creãrii de noi oportunitãți de revitalizare a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii.
Virgil-Alin Chirilã, secretar de stat în cadrul MDRAP, a deschis lucrãrile reuniunii, subliniind nevoia continuãrii consultãrilor cu toți actorii relevanți pentru avansarea propunerilor de ajustare a obiectelor ariilor prioritare ale SUERD la temele principale de pe agenda europeanã: „Suprapunerea, pentru o perioadã de șase luni, în primul semestru al acestui an, a Președințiilor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii și a Consiliului Uniunii Europene, deținute de țara noastrã, ne-a conferit cadrul adecvat pentru promovarea activã la nivel european a strategiilor macroregionale, cu accent pe asigurarea coeziunii teritoriale, economice și sociale și diminuarea disparitãților de dezvoltare existente în rândul statelor din bazinul Dunãrii“.
Tot în marja Forumului Anual SUERD s-a organizat astãzi, la sediul MDRAP, a 18-a reuniune a Comitetului Director al Ariei Prioritare 3 a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii – „Culturã, turism și contacte directe între oameni“.
* * *
Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii (SUERD) este una dintre cele patru strategii macroregionale ale Uniunii Europene, inițiatã și promovatã cu succes de cãtre România și Austria și andosatã de Consiliul European în anul 2011.
La Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii participã 14 state: nouã state membre ale Uniunii Europene (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania – ca stat federal și prin landurile Baden-Württemberg și Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și cinci state terțe (Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina).
Strategia, structuratã pe 11 arii prioritare, are patru mari obiective, respectiv: - interconectarea regiunii Dunãrii, - protejarea mediului ambiant în regiunea Dunãrii, - creșterea prosperitãții în regiunea Dunãrii, - consolidarea regiunii Dunãrii.
MDRAP asigurã coordonarea, din partea țãrii noastre, a Ariei Prioritare 3 – „Culturã, turism și contacte directe între oameni“. România coordoneazã aceastã arie împreunã cu Bulgaria. De asemenea, MDRAP este punct de contact pentru România pentru Aria Prioritarã 10 – „Dezvoltarea capacitãții instituționale și a cooperãrii“, coordonatã de Austria și Slovenia.
26 Iunie 2019
Președinția României la Consiliul Uniunii Europene: Reuniunea Comitetului de Monitorizare URBACT
Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a organizat, în perioada 25-26 iunie 2019, la Alba Iulia, împreunã cu Secretariatul Comun (SC) al Programului URBACT III și beneficiind de sprijinul Primãriei Municipiului Alba Iulia, Reuniunea Comitetului de Monitorizare URBACT, eveniment înscris în calendarul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
La reuniunea gãzduitã de Palatul Apor au participat reprezentanți ai programului URBACT III din statele membre și partenere ale Uniunii Europene, ai Comisiei Europene, ai Autoritãții de Management, Autoritãții de Certificare și ai Secretariatului Comun URBACT III. La sesiunea de deschidere a evenimentului au mai fost prezenți Nicolae Moldovan, city manager al municipiului Alba Iulia, și Victor Negrescu, consilier onorific al prim-ministrului.
În calitate de președinte al Comitetului de Monitorizare URBACT în anul 2019, Camelia Coporan, secretar general adjunct în cadrul MDRAP, a coordonat discuțiile și procesul de luare a deciziilor pe tot parcursul celor douã zile de lucru, transmițând un mesaj de susținere deplinã a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene privind continuarea programelor de cooperare interregionalã în ciclul financiar 2021-2027.
Principala temã a agendei a vizat rezultatele apelului de proiecte deschis în perioada 7 ianuarie – 17 aprilie 2019, în cadrul cãruia au fost depuse 62 de propuneri de proiect, cu un total de 525 de participanți, care au implicat 422 de parteneri din 29 de țãri.
Astfel, în cadrul Reuniunii Comitetului de Monitorizare URBACT a fost aprobatã, printr-o decizie luatã în unanimitate de reprezentanții statelor participante, finanțarea a 23 de Rețele de Planificare a Acțiunii. 13 dintre acestea au beneficiari din România, iar municipiul Alba Iulia a devenit primul lider de parteneriat din țara noastrã în cadrul Programului URBACT.
***
URBACT III este un program de cooperare interregionalã ce are ca scop promovarea dezvoltãrii urbane durabile. Misiunea URBACT este de a permite orașelor sã colaboreze și sã dezvolte împreunã soluții integrate pentru provocãrile comune în domeniul dezvoltãrii urbane, prin crearea cadrului în care orașele pot colabora, învãța unele de la altele și contura împreunã soluții și bune practici pentru îmbunãtãțirea politicilor urbane.
Programul are un buget total de 96,3 milioane euro, din care 74,3 milioane euro din Fondul European de Dezvoltare Regionalã, și finanțeazã urmãtoarele trei tipuri de intervenții:
Programul URBACT III este organizat în jurul urmãtoarelor obiective principale:
Încã din 2002, peste 1.000 de orașe europene implicate în Programul URBACT au experimentat valoarea adãugatã a cooperãrii transnaționale, transferul de bune practici în afara granițelor naționale, și abordarea participativã în elaborarea de politici.
20 Iunie 2019
Evaluarea politicii de coeziune, in atentia liderilor europeni
„Cred cã politica de coeziune ne sprijinã în demersul de a rãspunde într-un mod efectiv nevoilor de dezvoltare ale cetãțenilor. (...) Având în vedere complexitatea acesteia, dar și evoluția ei continuã, este foarte important sã învãțãm despre modurile în care acțiunile noastre viitoare pot fi mai bine proiectate și implementate”, a afirmat astãzi, 20 iunie, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltãrii regionale și administrației publice, cu ocazia participãrii la cea de-a 8-a conferințã privind evaluarea Politicii de Coeziune „Investind în viitorul nostru comun”.
Evenimentul, desfãșurat în perioada 20-21 iunie 2019, la București, este organizat de Directoratul General pentru Politica Regionalã și Urbanã din cadrul Comisiei Europene, cu sprijinul Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene, și reunește actorii relevanți din domeniu – reprezentanți ai Comisiei Europene, autoritãți naționale regionale și locale, autoritãți de management, experți evaluatori, reprezentanți ai mediului academic și societãții civile.
Dezbaterile sunt concentrate pe:
În acest sens, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu a subliniat: „Evaluarea unui program, fie cã vorbim despre infrastructurã, de servicii sociale, educație, sãnãtate, este una dintre cele mai importante funcții în gestionarea acestuia, mai ales dacã vorbim despre fonduri comunitare. Ne ajutã sã obținem un tablou complex, cu rezultate și efecte generate, pentru a înțelege ce am fãcut bine, unde mai este loc de îmbunãtãțiri și ce ar trebui regândit pentru viitor.”
Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice deruleazã, în prezent, 18 studii de evaluare numai în cazul Programului Operațional Regional, iar rezultatele acestor evaluãri sunt extrem de importante, mai ales cã ne aflãm în etapa de negocieri pentru urmãtorul ciclu bugetar (2021-2027), pe timpul cãruia investițiile UE vor fi ghidate de cinci mari obiective:
* * *
Orientarea strategicã a Politicii de Coeziune este axatã pe promovarea prosperitãții comune în Europa, prin investiții în plan social, economic sau de mediu în toate regiunile Europei. Politica de Coeziune are efecte de dezvoltare în peste 270 regiuni și contribuie la îmbunãtãțirea vieții a circa 500 de milioane de cetãțeni.
În ultimele trei decenii, Politica de Coeziune a UE a evoluat și s-a modernizat, inspiratã de bunele practici din statele membre și de provocãrile comune în materie de investiții. Politica de Coeziune nu numai cã investește în dezvoltare, dar încurajeazã, de asemenea, planificarea participativã, responsabilitatea socialã și transparența investițiilor. În același timp, promoveazã o viziune incluzivã a unui viitor comun, bazându-se pe principiile solide ale guvernãrii orientate spre performanțã, asupra valorii adãugate a UE și asupra beneficiilor durabile.
14 Iunie 2019
Ministrii responsabili cu dezvoltarea urbana din statele membre ale UE au adoptat Declaratia de la Bucuresti - ''Catre un cadru comun pentru dezvoltare urbana in Uniunea Europeana''
Astãzi, 14 iunie 2019, a avut loc, la Palatul Parlamentului din București, reuniunea informalã a miniștrilor responsabili cu dezvoltarea urbanã din statele membre ale Uniunii Europene. Evenimentul, organizat sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a fost gãzduit și prezidat de cãtre viceprim-ministrul Vasile–Daniel Suciu, ministrul dezvoltãrii regionale și administrației publice.
Discuțiile au debutat cu o sesiune dedicatã principalelor realizãri ale Agendei Urbane a Uniunii Europene, mecanism inovator pentru intensificarea guvernanței multinivel.
Astfel, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu a evidențiat eforturile constante depuse de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene pentru finalizarea negocierilor pachetului legislativ privind politica de coeziune: „Avem o bazã solidã pentru susținerea Agendei Urbane, atât din perspectiva finanțãrii, cât și a continuitãții instrumentelor în sprijinul dezvoltãrii teritoriale integrate. Noul cadru de reglementare la nivel european va finanța în continuare dezvoltarea urbanã durabilã. Cel puțin 6% din alocarea naționalã aferentã Fondului European de Dezvoltare Regionalã per stat membru va fi dedicatã proiectelor urbane prin intermediul strategiilor de dezvoltare teritorialã.“
De asemenea, în cadrul reuniunii a fost adoptat un set de concluzii ministeriale sub forma Declarației de la București - „Cãtre un cadru comun pentru dezvoltare urbanã în Uniunea Europeanã“, document care urmãrește stabilirea unui acord politic pentru inițierea activitãților de dezvoltare a unui cadru strategic pentru Uniunea Europeanã, prin:
Documentul a fost construit pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în baza recomandãrilor fãcute de președințiile anterioare (Trio-ul Estonia-Bulgaria-Austria) și a contribuțiilor transmise de statele membre, instituțiile și organizațiile europene active în domeniu.
„Aveam nevoie de o viziune comunã, incluzivã și orientatã spre rezultate, de un cadru care sã asigure convergența la nivel european și sã întãreascã dimensiunea urbanã în acord cu importanța pe care aceasta o deține pentru o guvernare eficientã. Mã bucur cã, împreunã cu omologii mei din statele membre, am dat un semnal puternic în favoarea unei Uniuni Europene al cãrei fundament sunt cetãțenii sãi. De altfel, la nivelul Ministerului Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice, am urmãrit în permanențã ca, prin demersurile întreprinse în cadrul Președinției României la Consiliul UE, sã contribuim la eforturile comune de a sprijini și promova dimensiunea teritorialã a politicii de coeziune, în acord cu rolul major pe care aceasta îl are pentru îmbunãtãțirea calitãții vieții de zi cu zi a cetãțenilor Uniunii“, a declarat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu. La reuniune au mai participat comisarul european pentru politicã regionalã, Corina Crețu, reprezentanți din: Norvegia, Elveția, Comitetul European al Regiunilor, Consiliul Municipalitãților și Regiunilor Europene, Consiliul European al Urbaniștilor, Rețeaua Europeanã de Cunoștințe în Urbanism, Gruparea Europeanã de Cooperare Teritorialã, Eurocities, Banca Europeanã de Investiții și Programul de Cooperare Interregionalã URBACT.
* * *
Obiectivele stabilite în cadrul Declarației de la București vizeazã:
12 Iunie 2019
MDRAP si OAR: declaratie comuna pentru dezvoltarea unei politici publice nationale de arhitectura
Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltãrii regionale și administrației publice, și Alexandru Gãvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România, au semnat astãzi, 12 iunie 2019, declarația comunã a Ministerului Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și Ordinului Arhitecților din România (OAR), privind dezvoltarea unei politici publice naționale de arhitecturã.
Evenimentul a avut loc cu ocazia desfãșurãrii, la București, a Conferinței Europene pentru Politici Arhitecturale „Future Shapers” (ECAP), gãzduitã în premierã de România în calitate de țarã care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene.
„Suntem martorii unui moment important, când specialiști din toatã Europa au dezbãtut rolul, instrumentele și rezultatele unor politici publice în domeniul arhitecturii, contribuind, astfel, la o abordare unitarã a acestor problematici. O arhitecturã durabilã și un design urban de calitate înseamnã localitãți competitive și atractive, investiții și turism, iar toate acestea se reflectã în creșterea calitãții vieții oamenilor”, a precizat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu.
Evenimentul, organizat de MDRAP și OAR, a reunit experți europeni din domeniul arhitecturii, reprezentanți ai autoritãților publice centrale și arhitecți șefi din administrația publicã, care au abordat subiecte de actualitate privind impactul politicilor de arhitecturã la nivel european (locuirea, calitatea spațiului public, eficiența energeticã a clãdirilor, prezervarea patrimoniului cultural etc.) și au prezentat exemple de bunã practicã din mai multe țãri europene.
„Valorile pe care le promoveazã conferința de astãzi sunt și valorile asumate de ministerul nostru în calitate de autoritate naționalã competentã în domeniile arhitecturã, amenajarea teritoriului, urbanism și construcții. Din aceastã poziție, ne propunem sã asigurãm, prin politici publice specifice, o arhitecturã de cea mai bunã calitate și un mediu construit sigur, durabil și atractiv”, a subliniat și Ciprian Roșca, secretar de stat în MDRAP.
La rândul sãu, Alexandru Gãvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România, a afirmat: “Pentru cã împãrtãșim responsabilitatea comunã privind mediul construit în care trãim (și petrecem în medie 90% din timp în clãdiri), definirea unei politici publice este pasul logic de fãcut. Dar trebuie sã fim conștienți cã politicile publice bune pentru arhitecturã necesitã o asumare puternicã, pe termen lung, a mediului politic, care sã recunoascã și sã asigure implementarea mecanismelor complexe necesare pentru a utiliza politicile publice.”
Conferința de astãzi a fost cofinanțatã din timbrul de arhitecturã, un fond dedicat promovãrii culturii mediului construit în societate.
Redãm mai jos textul integral al Declarației comune pentru dezvoltarea unei politici publice naționale de arhitecturã:
Exercitarea la un nivel superior a actului administrativ și profesional prin elaborarea și utilizarea de politici publice urmãrește ținte de duratã, în beneficiul general al societãții. Politicile publice asigurã coordonarea între domenii și fundamenteazã bune practici, reușind în același timp sã comunice public scopurile asumate.
În ceea ce privește arhitectura, acestea asigurã un cadru de asumare a unor decizii și a procesului pentru obținerea unui rezultat mai bun pentru mediul construit, din punctul de vedere al calitãții și al sustenabilitãții. Ele sunt la fel de utile pentru zona publicã legislativã și executivã, pentru arhitecții care presteazã servicii specializate, cât și pentru beneficiarii proiectelor acestora, fie ei publici sau privați.
Anul deținerii de cãtre România a Președinției Consiliului Uniunii Europene constituie un moment propice pentru a contribui la îmbunãtãțirea calitãții vieții din România. O confirmare este și organizarea Conferinței Europene pentru Politici Arhitecturale – Future Shapers, care aduce la București exemple de bune practici, experiențe din alte țãri și modele pentru abordarea aspectelor vieții comune la care contribuie arhitecții și arhitectura.
Angajamentul comun luat de Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice și Ordinul Arhitecților din România, în continuarea bunei colaborãri instituționale avute permanent pânã în prezent, se va manifesta în viitor prin dezvoltarea unei politici publice naționale de arhitecturã, în vederea creșterii calitãții mediului construit, România alãturându-se astfel țãrilor care sunt mândre sã foloseascã acest deziderat la nivel de politicã publicã, în linie cu obiectivele asumate de comunitatea europeanã.
Conferința Europeanã pentru Politici Arhitecturale „Future Shapers” precede Reuniunea informalã a miniștrilor europeni responsabili cu dezvoltarea urbanã, care va avea loc vineri, 14 iunie 2019, la Palatul Parlamentului. În cadrul Reuniunii de vineri vor fi lansate douã noi parteneriate ale Agendei Urbane a Uniunii Europene, direct legate de politicile publice în domeniul arhitecturii:
Informații suplimentare
Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice este autoritatea administrației publice centrale în domeniul urbanismului, arhitecturii și construcțiilor, având, în aceastã calitate, atribuții referitoare atât la asigurarea cadrului strategic, de politici publice și de reglementare, cât și de diseminare a bunelor practici și de formator de opinie. În cadrul programului PRES RO2019, MDRAP organizeazã o serie de evenimente și întâlniri ale experților, directorilor generali și miniștrilor responsabili cu problematica urbanã și teritorialã.
Ordinul Arhitecților din România este organizația profesionalã de interes public, definitã prin Legea 184/2001 privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect care are atribuții privind reglementarea profesiei, dar și dezvoltarea culturii urbane arhitecturale („Baukultur”), în sensul creșterii calitãții și educației locuitorilor cu privire la calitatea arhitecturii și urbanismului. MDRAP este ministerul de resort al OAR, fiind esențialã creșterea nivelului de colaborare între cele douã pãrți în vederea atingerii interesului comun și susținerii activitãții MDRAP.
Seria de conferințe europene dedicate politicilor arhitecturale reprezintã un eveniment itinerant informal, gãzduit din anul 2000 în diferite țãri care dețin Președinția Consiliului UE și are ca scop impulsionarea politicilor de arhitecturã și schimbul de experiențã între statele europene. Ediția de anul acesta de la București s-a desfãșurat sub titlul „Future Shapers” și a subliniat rolul activ al factorilor de decizie, al arhitecților șefi, al comunitãții profesionale, al mediului de afaceri și al societãții civile în modelarea politicilor arhitecturale viitoare ca pilon de bunãstare socialã.
06 Iunie 2019
Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene: Conferinta si Intalnirea Plenara a Comitetului Permanent pentru Cadastru in UE
Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI), instituție aflatã în coordonarea Ministerului Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP), organizeazã, în calitate de președinte al Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeanã (PCC), în perioada 6-7 iunie 2019, Conferința și Întâlnirea Plenarã a PCC.
Prezent la deschiderea evenimentului, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltãrii regionale și administrației publice, a subliniat: ”Dezvoltarea unui sistem național de înregistrare a terenurilor aduce beneficii multiple în primul rând de naturã economicã, dar și socialã, scopul final fiind creșterea nivelului de trai al cetãțenilor. În ultimii ani, am fãcut eforturi pentru a accelera realizarea cadastrului general la nivelul întregii țãri, conștienți fiind cã acest efort contribuie la creșterea economicã și la prosperitatea comunitãților locale. Guvernul va susține în continuare acest proces, contribuind, astfel, la prioritãțile din Strategia Europa 2020 pentru o creștere inteligentã, durabilã și favorabilã incluziunii.”
La dezbateri participã peste 50 de specialiști în cadastru din 23 de state ale Uniunii Europene, temele de discuție fiind axate, în principal, pe:
„În România, influența cadastrului asupra economiei a devenit tot mai vizibilã începând cu anul 2015, când ANCPI a lansat Programul național de cadastru și carte funciarã 2015 – 2023 (PNCCF). Astfel, realizarea cadastrului general condiționeazã, practic, creșterea economicã. Este un fapt demonstrat în ultimii ani, când numãrul proprietãților înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciarã a crescut considerabil, determinând, totodatã, crearea unei baze reale de impozitare a imobilelor și, implicit, majorarea bugetelor locale, accelerarea pieței imobiliare, dezvoltarea infrastructurii de orice fel și facilitarea accesãrii fondurilor europene. Sunt doar câteva dintre beneficiile PNCCF, care aratã cât se poate de clar care este impactul economic al cadastrului pentru societate”, a punctat Radu – Codruț Ștefãnescu, președinte – director general al ANCPI și președinte al Comitetului Permanent al Cadastrului în Uniunea Europeanã.
* * *
ANCPI deține președinția PCC, în contextul în care România exercitã, în prima jumãtate a anului 2019, Președinția rotativã a Consiliului Uniunii Europene.
Potrivit regulamentului PCC, președinții Comitetului acționeazã în trio-uri, iar ANCPI face parte din trio-ul format din România, Finlanda și Croația, în condițiile în care Finlanda va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în semestrul al doilea al anului 2019, iar Croația - în primul semestrul al anului 2020.
PCC a fost înființat în anul 2002, iar misiunea sa constã atât în crearea unui spațiu adecvat promovãrii activitãților de cadastru în Uniunea Europeanã, cât și în propunerea unor strategii și inițiative comune, pentru a obține o mai bunã coordonare între diferitele sisteme de cadastru europene și utilizatorii acestora.
Membrii Comitetului sunt instituții/agenții din UE, responsabile cu activitatea de cadastru, iar principala funcție a PCC este sã analizeze și sã promoveze, în cadrul organismelor UE, propuneri pentru rezolvarea diferitelor problematici care afecteazã bazele de date cadastrale teritoriale. ANCPI a devenit membrã a PCC odatã cu aderarea României la UE, în anul 2007.
04 Iunie 2019
Reuniunea Directorilor Generali din cadrul Rețelei Europene pentru Administrație Publicã - EUPAN
În contextul exercitãrii de cãtre România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP), prin Direcția Generalã Administrație Publicã, Agenția Naționalã a Funcționarilor Publici (ANFP) și Institutul Național de Administrație (INA), a organizat, în perioada 3-4 iunie 2019, la Palatul Parlamentului din București, Reuniunea Directorilor Generali din cadrul Rețelei Europene pentru Administrație Publicã (European Union Public Administration Network - EUPAN).
La reuniune au participat aproximativ 70 de reprezentanți la nivel de conducere din administrațiile publice ale statelor membre și din Comisia Europeanã, observatori, reprezentanți ai organizatorilor, dar și ai mediului asociativ și universitar din România.
Secretarul de stat în MDRAP, Virgil-Alin Chirilã, în calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister, a subliniat cã România susține ferm consolidarea proiectului european pentru a rãspunde așteptãrilor cetãțenilor europeni, într-o manierã coezivã, unitarã și echitabilã: „Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a pornit de la premisa cã principiile cele mai importante la care trebuie sã ne raportãm în momentul de fațã sunt unitatea și coeziunea Uniunii. Unul dintre succesele mandatului nostru, remarcat și de partenerii europeni, este reprezentat de consultãrile ample, organizate pe marginea celor mai importante teme europene, cu toți actorii implicați. Avem un țel comun și doar împreunã putem reuși sã întãrim încrederea în valorile fundamentale care ne unesc. Dacã vrem ca Uniunea sã meargã înainte, atunci trebuie sã mergem cu toții înainte. Nimeni nu poate fi lãsat în urmã“.
Formatul întâlnirii a oferit ocazia participanților de a dezbate teme de interes în cadrul unei sesiuni plenare și al unor ateliere de lucru interactive.
Sesiunea plenarã a cuprins prezentãri legate de:
Subiectele atelierelor de lucru s-au concentrat pe:
De altfel, temele au fãcut și obiectul derulãrii unor cercetãri la nivel de state membre, ale cãror rezultate au fost prezentate în cadrul reuniunii. Evenimentul a constituit, de asemenea, o bunã oportunitate pentru a realiza o retrospectivã a tuturor activitãților derulate în cadrul rețelei, în timpul mandatului României, participanții apreciind în mod deosebit consistența discuțiilor.
Un moment important l-a constituit adoptarea Strategiei EUPAN pentru perioada 2019 – 2022, document realizat pe durata mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Evenimentul încheie seria întâlnirilor Rețelei EUPAN care au avut loc în țara noastrã pe parcursul exercitãrii Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Seria întâlnirilor rețelei a început în luna martie și a cuprins organizarea a 4 evenimente (unul la nivel de directori generali, unul la nivel de experți și douã la nivel de secretariat).
***
EUPAN este o rețea informalã a practicienilor din administrația publicã din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeanã și din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra initiațivelor administrației publice din fiecare țarã. Rețeaua este organizatã în jurul unor domenii de interes prioritare, precum managementul resurselor umane și dezvoltarea organizaționalã, inovarea și livrarea serviciilor publice, dar este deschisã și altor aspecte specifice administrației publice, cum ar fi implementarea reformei administrației publice, guvernarea deschisã etc.
Totodatã, EUPAN este un forum propice schimbului de informații, de experiențe și de bune practici, care permite formarea unei perspective comparate a reformelor și mãsurilor de modernizare a administrației publice din statele membre, astfel încât acestea sã poatã promova strategii și mãsuri similare, care sã permitã o dezvoltare și o evoluție unitarã și coerentã pe întreg cuprinsul Europei ca rãspuns la provocãrile comune în domeniu.
Obiectivul principal al EUPAN este acela de a face cooperarea dintre administrațiile publice europene mai relevantã, mai concentratã și de a livra rezultate clare cu scopul de a gãsi o modalitate eficientã de selectare a temelor de interes pentru o agendã comunã, în conformitate cu prioritãțile statelor membre și ale Uniunii, luând în considerare actualele evoluții și teme din agenda publicã.
31 Mai 2019
Cooperare teritoriala europeana: un nou Regulament pentru programele INTERREG
Pe 29 mai 2019, reprezentanții permanenți ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER) au decis acordarea mandatului de negociere la nivelul Consiliului UE pentru propunerea de Regulament privind dispoziții specifice pentru obiectivul de cooperare teritorialã europeanã în perioada 2021-2027 (Regulamentul Interreg).
Astfel, pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în doar 4 luni de la începerea negocierilor, datoritã eforturilor susținute ale echipei de negociere responsabile de dosarul cooperare teritorialã europeanã, s-a înregistrat un progres remarcabil în ceea ce privește negocierea și adoptarea propunerii legislative.
Regulamentul Interreg cuprinde prevederi aplicabile programelor de cooperare teritorialã europeanã, care au ca scop reducerea disparitãților între regiunile Uniunii Europene, prin:
În acest context, Finlanda, ca țarã care va prelua, dupã România, Președinția Consiliului Uniunii Europene, va putea demara negocierile interinstituționale cu Parlamentul European în vederea adoptãrii propunerii legislative, fãrã întârziere. Acesta este un semnal pozitiv pentru autoritãțile de management, în contextul pregãtirii viitorului exercițiu de programare 2021-2027 și al negocierilor care vor urma cu Comisia Europeanã pentru viitoarele programe de cooperare teritorialã 2021-2027.
În perioada de programare 2014-2020, Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice gestioneazã, în calitate de Autoritate de Management sau de Autoritate Naționalã, 12 programe de cooperare transfrontalierã, transnaționalã și interregionalã la care participã și România, programe care se deruleazã atât la granițele interne, cât și la granițele externe ale Uniunii Europene. Programele de cooperare teritorialã europeanã impulsioneazã cooperarea dincolo de granițele naționale și oferã cetãțenilor din regiuni și țãri diferite un cadru comun pentru a identifica și pune în practicã soluții în procesul de soluționare a problemelor comune.
23 Mai 2019
Președinția României la Consiliul Uniunii Europene: Reuniunea Anualã a Programelor INTERREG
Direcția Generalã de Politicã Regionalã și Urbanã din cadrul Comisiei Europene (DG REGIO) și Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) au organizat, în perioada 22-23 mai 2019, în contextul exercitãrii de cãtre România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Reuniunea Anualã a Programelor INTERREG, eveniment gãzduit de Palatul Parlamentului din București.
Reuniunea a reprezentat cadrul ideal pentru evaluarea stadiului implementãrii Programelor INTERREG 2014-2020 și pentru discutarea unor aspecte tematice importante legate de viitorul Politicii de Coeziune și al cooperãrii teritoriale post-2020 cu Autoritãțile de Management și Secretariatele Comune.
Întâlnirea, care a reunit peste 380 de participanți, a debutat cu prezentarea viitorului Politicii de Coeziune și a programelor INTERREG de cãtre reprezentanții Comisiei Europene, prima zi continuând cu trei ateliere de lucru pe teme privind cooperarea transfrontalierã, atât la granițele interne ale Uniunii Europene, cât și la granițele externe, respectiv abordarea teritorialã în viitoarele programe INTERREG.
Secretarul general adjunct din Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice și coordonatorul programelor cu finanțare europeanã gestionate de MDRAP, Iuliana-Camelia Coporan, a subliniat cã dimensiunea teritorialã a coeziunii reprezintã un mijloc de a transforma diversitatea într-o valoare care sã contribuie la dezvoltarea durabilã a proiectului comunitar: „Stimularea unei convergențe sporite la nivelul întregii Uniuni trebuie sã reprezinte în continuare un obiectiv prioritar, ca bazã pentru avansarea tuturor politicilor europene, inclusiv în ceea ce privește obiectivul de cooperare teritorialã europeanã“.
În ultima parte a reuniunii, reprezentanții Comisiei Europene au prezentat stadiul implementãrii Programelor INTERREG 2014-2020, provocãrile din perioada urmãtoare de programare, precum și exemple de bunã practicã în domeniul comunicãrii și capitalizãrii rezultatelor proiectelor finanțate din fonduri europene.
Totodatã, participanții la eveniment au vizitat trei proiecte de succes din România, finanțate din fonduri europene, la Giurgiu și București (Proiectul „Jerome“ - Programul de Cooperare Transfrontalierã România-Bulgaria, Proiectul „Danube Stream“ – Programul Transnațional Dunãrea, Proiectul „NMP-REG“ – Programul INTERREG Europe).
„Unitatea și coeziunea sunt premise esențiale în conturarea viitorului Uniunii Europene și în consolidarea încrederii cetãțenilor în proiectul european. Valoarea coeziunii este subliniatã de dubla ei calitate, de valoare europeanã comunã și expresie a dezvoltãrii și solidaritãții dintre statele membre, regiunile și cetãțenii sãi“, a subliniat, la rândul sãu, secretarul de stat din cadrul MDRAP, Virgil-Alin Chirilã, în calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister.
17 Mai 2019
Președinția României la Consiliul Uniunii Europene: Întâlnirea Directorilor Institutelor și Școlilor de Administrație Publicã
În contextul exercitãrii de cãtre România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a organizat, prin intermediul Institutului Național de Administrație (INA) și în parteneriat cu Primãria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Instituția Prefectului Județului Timiș, în perioada 16-17 mai 2019, la Timișoara, Întâlnirea Directorilor Institutelor și Școlilor de Administrație Publicã (DISPA).
Tema reuniunii a fost reprezentatã de dezvoltarea de programe de formare profesionalã bazate pe competențe pentru funcționarii publici, întâlnirea fiind structuratã în sesiuni plenare și ateliere de lucru, în vederea identificãrii și diseminãrii exemplelor de bune practici.
În deschiderea reuniunii, secretarul de stat din MDRAP, Virgil-Alin Chirilã, în calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, la nivel de minister, a evidențiat faptul cã obiectivul țãrii noastre, în contextul exercitãrii acestui mandat, este acela de a valorifica beneficiile pe care o Uniune Europeanã puternicã și coezivã le poate aduce fiecãrui stat membru în parte: „În contextul în care Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a pus în prim-plan cetãțeanul și nevoile sale, dezvoltarea și implementarea unei administrații publice performante și eficiente reprezintã un obiectiv prioritar. În acest proces continuu, domeniul resurselor umane are un rol primordial, iar prin intermediul acestor reuniuni avem ocazia de a ne uni eforturile, punând în valoare tot ceea ce s-a realizat și identificând noi soluții care sã contribuie la dezvoltarea proiectului european“.
Evenimentul a reunit 50 de reprezentanți ai institutelor și școlilor de formare de administrație publicã din 24 de țãri (România, Franța, Irlanda, Spania, Austria, Italia, Estonia, Slovenia, Malta, Cehia, Grecia, Luxemburg, Cipru, Germania, Belgia, Serbia, Olanda, Italia, Suedia, Bulgaria, Finlanda, Polonia, Estonia, Albania), precum și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Grupului Bãncii Mondiale.
16 Mai 2019
Președinția României la Consiliul Uniunii Europene: Conferința „Zilele Participãrii Naționale în cadrul SUERD“
Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Consiliul Județean Tulcea, au organizat, în perioada 15-16 mai 2019, conferința „Zilele Participãrii Naționale în cadrul SUERD“ („National Participation Day“).
Reuniunea face parte din calendarul evenimentelor organizate în contextul exercitãrii de cãtre țara noastrã a Președinției la Consiliul Uniunii Europene, concomitent cu deținerea de cãtre România a Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii.
Evenimentul, primul de acest gen organizat în România, a reunit oficiali din administrația publicã centralã și localã, reprezentanți ai Ariei Prioritare 10 din statele participante la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii, precum și exponenți ai mediului academic și asociativ.
Subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice, Angel Gheorghiu, a deschis lucrãrile reuniunii, evidențiind oportunitãțile pentru România în contextul exercitãrii Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii: „Sub genericul <<Întãrim coeziunea pentru o prosperitate comunã în regiunea Dunãrii>>, urmãrim, prin intermediul mandatului Președinției României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii, facilitarea relansãrii strategiei prin impulsionarea proceselor de cooperare între actorii principali implicați în implementarea acesteia. Având în vedere apropierea debutului perioadei de programare 2021 – 2027, ne aflãm într-un moment oportun pentru dezvoltarea unui mecanism eficient de coordonare a statelor participante pentru transpunerea prioritãților Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii în documentele de programare“.
* * *
Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii (SUERD) este una dintre cele patru strategii macroregionale ale Uniunii Europene, inițiatã și promovatã cu succes de cãtre România și Austria și andosatã de Consiliul European în anul 2011.
La Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunãrii participã 14 state: nouã state membre ale Uniunii Europene (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania – ca stat federal și prin landurile Baden-Württemberg și Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și cinci state terțe (Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina).
Strategia are patru mari obiective, respectiv:
MDRAP asigurã coordonarea, din partea țãrii noastre, a Ariei Prioritare 3 - „Culturã, turism și contacte directe între oameni“. România coordoneazã aceastã arie împreunã cu Bulgaria. De asemenea, MDRAP este punct de contact pentru România pentru
09 Mai 2019
Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene: reuniuni ale directorilor generali responsabili cu coeziunea teritoriala si dezvoltarea urbana
Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în calitate de instituție de la nivel central responsabilã cu coeziunea teritorialã și dezvoltarea urbanã, a organizat, în perioada 7-8 mai 2019, la Biblioteca Naționalã a României din București, reuniunea Directorilor Generali responsabili cu Coeziunea Teritorialã (DGCT), respectiv reuniunea Directorilor Generali responsabili cu Dezvoltarea Urbanã (DGUM).
Astfel, pe 7 mai, la reuniunea Directorilor Generali responsabili cu Coeziunea Teritorialã:
Pe 8 mai, la reuniunea Directorilor Generali responsabili cu Dezvoltarea Urbanã, au fost abordate urmãtoarele subiecte:
„Am urmãrit, prin demersurile întreprinse de Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice în cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, sã contribuim la eforturile comune de a sprijini și promova dimensiunea teritorialã a politicii de coeziune, în acord cu rolul major pe care îl are pentru eficientizarea politicilor publice și pentru îmbunãtãțirea calitãții vieții de zi cu zi a cetãțenilor europeni. Totodatã, am depus toate eforturile în vederea implementãrii și continuãrii Agendei Urbane a Uniunii Europene, contribuind, astfel, la procesul de cooperare informalã în domeniul dezvoltãrii urbane”, a declarat coordonatorul evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivelul MDRAP, secretarul de stat Virgil-Alin Chirilã.
La aceste reuniuni au participat reprezentanți ai statelor membre și ai unor organizații europene: Comisia Europeanã, Banca Europeanã de Investiții (European Investment Bank - EIB), Programul ESPON, Consiliul Municipalitãților și Regiunilor Europene (Council of European Municipalities and Regions - CEMR), Comitetul Regiunilor (Committee of the Regions - CoR), Consiliul European al Urbaniștilor (European Council of Spatial Planners - ECTP-CEU), Comisia Economicã a ONU pentru Europa (United Nations Economic Commission for Europe - UNECE), UN Habitat, JPI Urban Europe, Eurocities și Programul URBACT.
Mai multe informații: https://www.romania2019.eu / Agenda Urbanã a UE / Agenda Teritorialã 2020+.
08 Mai 2019
Intalnirea de secretariat a Retelei Europene de Administratie Publica (EUPAN 5 Secretariat DG)
Miercuri, 8 mai 2019, a avut loc la sediul Ministerului Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP), întâlnirea de lucru a reprezentanților Austriei, Finlandei, Croației, Comisiei Europene și României (EUPAN 5 Secretariat DG), în scopul pregãtirii viitoarei reuniuni la nivel de directori generali, care se va desfãșura la Palatul Parlamentului din București, în perioada 3-4 iunie 2019.
În contextul deținerii de cãtre România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, MDRAP, prin Direcția Generalã Administrație Publicã, Agenția Naționalã a Funcționarilor Publici (ANFP) și Institutul Național de Administrație (INA) gestioneazã activitãțile Rețelei Europene de Administrație Publicã - EUPAN (European Public Administration Network).
În cadrul reuniunii de miercuri au fost prezentate:
„România urmãrește ca, prin activitatea pe care o desfãșoarã în perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene, sã punã în valoare beneficiile pe care o Uniune puternicã și coezivã le poate aduce fiecãruia în parte. Sprijinim, așadar, obiectivul principal al Rețelei Europene de Administrație Publicã de a face cooperarea dintre administrațiile publice europene mai relevantã, cu scopul de a gãsi o modalitate eficientã de selectare a temelor de interes pentru o agendã comunã, în conformitate cu prioritãțile statelor membre și ale Uniunii Europene. Sunt convins cã discuțiile purtate în cadrul reuniunilor de lucru gãzduite de țara noastrã vor contribui la avansarea dialogului și a schimbului de idei constructive în procesul de conturare a viitorului nostru comun”, a declarat coordonatorul evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivelul MDRAP, secretarul de stat Virgil-Alin Chirilã.
* * *
EUPAN este o rețea informalã a practicienilor din administrația publicã din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeanã și din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra inițiativelor administrației publice din fiecare țarã.
Colaborarea cu EUPAN a început în anul 2004, concretizându-se prin participarea experților Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) la câteva grupuri de lucru instituite la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene:
Reuniunile EUPAN 5 au loc în timpul fiecãrei Președinții, atât la nivelul grupurilor de lucru, cât și la nivel managerial, pentru a finaliza lucrãrile pregãtitoare înainte de reuniunile EUPAN, principala sarcinã a reprezentanților fiind aceea de a lucra la activitãțile planificate în cadrul Planului de acțiuni.
06 Mai 2019
Intalnirea Corespondentilor Nationali CAF din cadrul EUPAN
În contextul deținerii de cãtre România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a organizat luni, 6 mai 2019, la Palatul Parlamentului, Întâlnirea Corespondenților Naționali CAF din cadrul Rețelei Europene pentru Administrație Publicã (European Public Administration Network - EUPAN).
La eveniment au participant 50 de practicieni din domeniul administrației publice, iar principalele teme de discuție au fost reprezentate de evoluția și progresele implementãrii CAF în sectorul public și de continuarea demersului de îmbunãtãțire a modelului CAF prin elaborarea unei noi versiuni – CAF 2020 - care va pãstra însã toate elementele definitorii care au consacrat actuala variantã a Ghidului de implementare CAF.
„Definirea liniilor prioritare viitoare ale proiectului comunitar nu poate fi fãcutã decât prin implicarea cetãțenilor sãi și prin racordarea politicilor publice la așteptãrile acestora. Uniunea Europeanã are nevoie de creativitate, de o perspectivã consolidatã, pentru a depãși provocãrile cu care se confruntã. De aceea avem în vedere, prin intermediul reuniunilor tematice organizate sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, valorificarea eforturilor deja depuse și înregistrarea de noi progrese în vederea promovãrii unei administrații publice moderne, capabilã sã faciliteze dezvoltarea socio-economicã, prin intermediul unor servicii publice competitive, investiții și reglementãri de calitate“, declarã coordonatorul evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivelul MDRAP, secretarul de stat Virgil-Alin Chirilã.
CAF (Cadrul comun de autoevaluare a modului de funcționare a instituțiilor publice) este un instrument de management al calitãții utilizat în sectorul public din Europa pentru îmbunãtãțirea performanțelor organizaționale și reprezintã un rezultat important al cooperãrii în cadrul rețelei EUPAN.
* * *
EUPAN este o rețea informalã a practicienilor din administrația publicã din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeanã și din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra initiațivelor administrației publice din fiecare țarã. Rețeaua este organizatã în jurul unor domenii de interes prioritare, precum managementul resurselor umane și dezvoltarea organizaționalã, inovarea și livrarea serviciilor publice, dar este deschisã și altor aspecte specifice administrației publice, cum ar fi implementarea reformei administrației publice, guvernarea deschisã etc.
Totodatã, EUPAN este un forum propice schimbului de informații, de experiențe și de bune practici, care permite formarea unei perspective comparate a reformelor și mãsurilor de modernizare a administrației publice din statele membre, astfel încât acestea sã poatã promova strategii și mãsuri similare, care sã permitã o dezvoltare și o evoluție unitarã și coerentã pe întreg cuprinsul Europei, ca rãspuns la provocãrile comune în domeniu.
10 Aprilie 2019
Agenda Teritoriala 2020 si Agenda Urbana a Uniunii Europene, in atentia expertilor europeni
Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a organizat, în perioada 9-10 aprilie 2019, cea de-a doua reuniune a grupurilor de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020, respectiv pentru pregãtirea tehnicã a Agendei Urbane a Uniunii Europene, din cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Grupul de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020 – TFTAEU (Task Force for the renewal of the Territorial Agenda 2020) a fost constituit în 2018 pentru a asigura continuarea activitãților din cadrul procesului de revizuire a Agendei Teritoriale 2020.
În acord cu prioritãțile asumate de cãtre România, pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene vor fi preluate și dezvoltate rezultatele mandatelor anterioare, în scopul corelãrii Agendei Teritoriale 2020 cu alte inițiative de la nivel european sau internațional și al atingerii unei perspective comune asupra domeniului strategic, conținutului tematic și mecanismelor de implementare a acesteia.
În cadrul întâlnirii din 9 aprilie, au fost discutate:
Reuniunea Grupului pentru Pregãtirea Tehnicã a Agendei Urbane - UATPG (Urban Agenda Technical Preparatory Group) are ca scop susținerea procesului de elaborare și implementare a Agendei Urbane pentru Uniunea Europeanã. Discuțiile din 10 aprilie au avut în vedere rezultatele chestionarului realizat de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene pe tema implementãrii Agendei Urbane a Uniunii Europene și a schimbãrilor mecanismelor de guvernanțã pe care aceasta le-a generat la nivelul statelor membre, precum și pregãtirea Reuniunii Informale a Miniștrilor Responsabili cu Dezvoltarea Urbanã, care va avea loc în perioada 13-14 iunie 2019, la București.
Totodatã, una dintre temele reuniunii grupului de lucru a constituit-o dezbaterea proiectului Declarației de la București privind continuarea și implementarea Agendei Urbane a Uniunii Europene, în vederea stabilirii cadrului strategic de dezvoltare urbanã de la nivel european.
Secretarul de stat în MDRAP Virgil-Alin Chirilã, în calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister, considerã cã modelul parteneriatului promovat prin Agenda Urbanã a Uniunii Europene reprezintã o oportunitate pentru consolidarea coeziunii Europei prin promovarea colaborãrii dintre autoritãți locale, guverne naționale și instituții europene: „Unitatea și coeziunea sunt premise esențiale în conturarea viitorului Uniunii Europene și în consolidarea încrederii cetãțenilor în proiectul european. Avem nevoie de conturarea unor strategii coerente pentru toți locuitorii Uniunii, iar obiectivul de reducere a decalajelor de dezvoltare între diversele regiuni și state membre trebuie sã rãmânã primordial“.
Din cele douã grupuri de lucru fac parte experți din state membre ale Uniunii Europene, precum și o serie de instituții europene: Comisia Europeanã, Comitetul Regiunilor, ESPON, Consiliul Municipiilor și Regiunilor și EUROCITIES.
9 Aprilie 2019
Reuniunea Grupului de Lucru din cadrul Retelei Europene pentru Administratie Publica (EUPAN)
În perioada 8-9 aprilie 2019 s-a desfãșurat la Focșani, la sediul Consiliului Județean Vrancea, reuniunea grupului de lucru la nivel de experți din cadrul Rețelei Europene pentru Administrație Publicã (European Public Administration Network - EUPAN), organizatã de Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în colaborare cu Consiliul Județean Vrancea.
În perioada deținerii de cãtre România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, MDRAP (prin Direcția Generalã Administrație Publicã), Agenția Naționalã a Funcționarilor Publici (ANFP) și Institutul Național de Administrație (INA) gestioneazã activitãțile EUPAN. În acest context, evenimentul de la Focșani a reunit aproximativ 60 de practicieni din administrația publicã europeanã, alãturi de reprezentanți ai organizatorilor.
În cadrul reuniunii, a fost prezentatã noua Strategie de lucru a EUPAN și au fost abordate subiecte de interes, precum:
Reprezentanții României au prezentat bune practici în domeniul eticii și integritãții, iar Finlanda a prezentat prioritãțile propriei Președinții în cadrul EUPAN, aceasta fiind țara care va prelua, din iulie 2019, Președinția rotativã a Consiliului Uniunii Europene.
În calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister, Virgil-Alin Chirilã, secretar de stat în MDRAP, a subliniat cã România susține ferm consolidarea proiectului european pentru a rãspunde așteptãrilor cetãțenilor europeni, într-o manierã coezivã, unitarã și echitabilã.
„România are o Președinție de succes la Consiliul Uniunii Europene, fapt dovedit atât de numãrul foarte mare de dosare închise, cât și de aprecierile primite de la oficialii instituțiilor europene, precum și de la participanții - din toate statele membre - la evenimentele organizate în țara noastrã de cãtre ministerul pe care-l reprezint și celelalte instituții angrenate în acest proiect de anvergurã. În contextul provocãrilor cu care se confruntã în prezent Uniunea Europeanã, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene urmãrește în continuare sã contribuie la asigurarea convergenței și coeziunii europene, în scopul unei dezvoltãri durabile și echitabile pentru toți cetãțenii și statele membre. România crede în solidaritate și într-o Europã cu adevãrat unitã și puternicã, iar toate eforturile instituționale angrenate în parcursul Președinției Românei la Consiliul Uniunii Europene au fost și se mențin orientate cãtre acest scop comun“, a declarat secretarul de stat Alin Chirilã.
Reuniunile EUPAN au loc în timpul fiecãrei Președinții, atât la nivel de experți, cât și la nivel managerial, principala misiune/responsabilitate a participanților fiind aceea de a asigura implementarea obiectivelor și activitãților stabilite prin Strategia EUPAN și prin Planul de acțiuni aferent acesteia. Urmãtoarea întâlnire a Rețelei EUPAN va avea loc în perioada 3–4 iunie 2019, la București.
Informații suplimentare:
EUPAN este o rețea informalã a practicienilor din administrația publicã din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeanã și din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra initiațivelor administrației publice din fiecare țarã. Rețeaua este organizatã în jurul unor domenii de interes prioritare, precum managementul resurselor umane și dezvoltarea organizaționalã, inovarea și livrarea serviciilor publice, dar este deschisã și altor aspecte specifice administrației publice, cum ar fi implementarea reformei administrației publice, guvernarea deschisã etc.
Totodatã, EUPAN este un forum propice schimbului de informații, de experiențe și de bune practici, care permite formarea unei perspective comparate a reformelor și mãsurilor de modernizare a administrației publice din statele membre, astfel încât acestea sã poatã promova strategii și mãsuri similare, care sã permitã o dezvoltare și o evoluție unitarã și coerentã pe întreg cuprinsul Europei ca rãspuns la provocãrile comune în domeniu.
27 Martie 2019
Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene: A zecea reuniune a Comitetului de Monitorizare INTERREG Europe
În perioada 26 – 27 martie 2019, a avut loc, la Sinaia, cea de-a zecea reuniune a Comitetului de Monitorizare INTERREG Europe, organizatã de Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și Secretariatul Comun al Programul INTERREG Europe, sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
La reuniune au participat experți din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene și țãrile partenere cu statut special (Norvegia și Elveția), precum și reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Autoritãții de Management, Autoritãții de Certificare și ai Secretariatului Comun.
Principalele teme ale agendei au vizat rezultatele celui de-al patrulea apel de proiecte (derulat în perioada 7 mai – 22 iunie 2018): au fost depuse 170 de proiecte, dintre care 60 au fost aprobate în cadrul ședinței de la Sinaia - 24 dintre acestea (în valoare de 3,1 milioane de euro) au beneficiari români. În cadrul primelor trei apeluri (2015, 2016, 2017), au fost aprobate alte 71 de proiecte depuse de beneficiari români, cãrora li s-au alocat finanțãri de 10,19 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionalã (FEDR).
În calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister, Virgil-Alin Chirilã, secretar de stat în MDRAP, a subliniat importanța pe care Guvernul României o acordã programelor de cooperare teritorialã europeanã, precum și faptul cã, prin rezultatele obținute, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene urmãrește sã punã în valoare beneficiile pe care o Uniune puternicã și coezivã le poate aduce fiecãruia dintre locuitorii sãi: „Ne-am asumat ca motto <<Coeziunea, o valoare comunã europeanã>> pentru cã am vrut sã transmitem un mesaj ferm privind importanța acestui principiu esențial pentru dezvoltarea armonioasã, echilibratã și durabilã a Uniunii Europene, prin reducerea disparitãților de dezvoltare între diversele regiuni și crearea de oportunitãți reale pentru toți cetãțenii sãi“.
* * *
Programul INTERREG Europe urmãrește îmbunãtãțirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regionalã, în principal a celor care urmãresc investițiile pentru creștere economicã și a locurilor de muncã și, dupã caz, a celor de cooperare teritorialã europeanã, prin promovarea schimbului de experiențã și a învãțãrii de noi politici de cãtre actorii de interes regional.
Pentru perioada 2014-2020, programul are un buget de 359 de milioane de euro, din care:
Programul este activ în 30 de țãri: cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elveția și Norvegia. Autoritatea de Management a programului este Franța (prin Regiunea Nord-Pas de Calais), iar Secretariatul Comun are sediul în Lille. Autoritatea Naționalã, din partea României, este Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice, prin Direcția Programe de Cooperare Teritorialã Europeanã.
21 Martie 2019
Presedintia romana a Consiliului UE: reuniunea comuna a Retelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritoriala si a Grupului pentru Dezvoltare Urbana
Pe 20 martie 2019, a avut loc, la București, reuniunea comunã a Rețelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritorialã (Network of Territorial Cohesion Contact Points - NTCCP) și a Grupului pentru Dezvoltare Urbanã (Urban Development Group - UDG), urmatã, pe 21 martie, de reuniunea Grupului de dezvoltare urbanã. Ambele evenimente au fost organizate de Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în contextul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.
La cele douã reuniuni au participat experți din statele membre și reprezentanți ai instituțiilor europene relevante pentru domeniul coeziunii teritoriale și dezvoltãrii urbane, dupã cum urmeazã: Asociația Regiunilor Europene de Frontierã (Association of European Border Regions – AEBR), Conferința Regiunilor Maritime Periferice (Conference of Peripheral Maritime Regions – CPMR), Consiliul Municipalitãților și Regiunilor Europene (Council of European Municipalities and Regions - CEMR), Ecorys, Consiliul European al Urbaniștilor (ECTP-CEU), Gruparea Europeanã de Cooperare Teritorialã a Programului ESPON - EGTC ESPON, Comisia Europeanã – Direcția Generalã pentru Politicã Regionalã și Urbanã – DG REGIO, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (Joint Research Center - JRC), Gruparea Europeanã de Cooperare Teritorialã a Rețelei EUKN (EGTC EUKN), Asociația Orașelor Europene EUROCITIES, Comitetul European al Regiunilor (COR), Banca Europeanã de Investiții (EIB), Programul URBACT.
Reuniunea comunã a Rețelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritorialã și a Grupului pentru dezvoltare urbanã din 20 martie s-a concentrat pe:
Participanții la Reuniunea Grupului pentru Dezvoltare Urbanã, care a avut loc pe 21 martie, au dezbãtut proiectul viitoarei Declarații de la București, ce va fi asumatã în cadrul reuniunii informale a miniștrilor responsabili cu dezvoltarea urbanã, care va avea loc în perioada 13-14 iunie 2019. Documentul urmãrește stabilirea unui acord politic pentru implementarea și continuarea Agendei Urbane a UE, corelarea cu procesul de revizuire a Cartei de la Leipzig și asigurarea coordonãrii între diferitele inițiative din cadrul Agendei Urbane.
Au fost discutate, de asemenea, implementarea și primele rezultate ale acțiunilor Agendei Urbane a UE, impactul acesteia asupra politicilor naționale și principalele realizãri și beneficii dupã 3 ani de implementare. Au fost prezentate bune practici și rezultate dezvoltate sau obținute cu sprijinul Agendei Urbane, au fost identificate obstacole și dificultãți apãrute și s-au fãcut propuneri de recomandãri și direcții de acțiune pentru ca Agenda Urbanã a UE sã aibã impact asupra politicilor Uniunii Europene și sã fie integratã în politicile urbane din statele membre.
Ultima parte a reuniunii a fost dedicatã prezentãrii noilor parteneriate: Culturã și patrimoniu cultural și Siguranțã în spațiul public, care vor fi demarate în timpul Președinției Române a Consiliului UE, și dezbaterii evoluției parteneriatelor aflate în faza de implementare - Amsterdam, Bratislava și Malta. În opinia experților, procesul de coordonare și corelare a parteneriatelor cu activitãțile de dezvoltare urbanã ar trebui sã evolueze de la o metodã experimentalã de guvernanțã pe mai multe niveluri spre un cadru operațional de implementare a prevederilor Cartei de la Leipzig.
* * *
Agenda Urbanã a UE a fost lansatã în mai 2016, prin Pactul de la Amsterdam (în timpul Președinției Olandei la Consiliul Uniunii Europene), și constituie o metodã de lucru pe mai multe niveluri pentru promovarea cooperãrii între statele membre, orașe, Comisia Europeanã și alți parteneri, pentru a stimula dezvoltarea, creșterea calitãții vieții și inovarea în orașele Europei, și pentru a identifica și aborda problemele sociale. Agenda Urbanã susține contribuția zonelor urbane la atingerea obiectivelor UE și a celor naționale, cu respectarea subsidiaritãții și proporționalitãții, și contribuie la creșterea legãturilor dintre nivelul european și cel local, prin implicarea masivã a orașelor europene în 12 parteneriate tematice. În cadrul acestor parteneriate, Comisia Europeanã și statele membre colaboreazã pentru a asigura integrarea dimensiunii urbane în politicile UE, un acces mai bun al orașelor la fondurile europene, îmbunãtãțirea cunoștințelor în domeniul dezvoltãrii urbane și schimbul de bune practici și cooperarea între orașe.
MDRAP coordoneazã parteneriatul pentru Locuri de muncã și aptitudini în economia localã și participã la alte douã parteneriate: Mobilitate urbanã și Tranziția digitalã. În perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, vor fi lansate și parteneriatele Culturã și patrimoniu cultural și Securitate în spațiul public. Obiectivele Președinției României la Consiliul UE în domeniul dezvoltãrii urbane sunt: susținerea implementãrii acțiunilor stabilite în Agenda Urbanã a UE (109 de acțiuni), stabilirea activitãților urmãtoare și corelarea cu procesul de modificare a Cartei de la Leipzig și cu cel de revizuire a Agendei Teritoriale. Aceste elemente sunt propuse pentru a fi incluse în Declarația de la București.
21 Martie 2019
Presedintia romana a Consiliului UE: reuniunea Retelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritoriala
În perioada 19-20 martie 2019, a avut loc, la București, reuniunea Rețelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritorialã (National Territorial Cohesion Contact Points - NTCCP), organizatã de Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în contextul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.
La reuniune au participat experți din statele membre și reprezentanți ai instituțiilor europene relevante pentru domeniul coeziunii teritoriale (Association of European Border Regions - AEBR, Conference of Peripheral Maritime Regions - CPMR, Council of European Municipalities and Regions - CEMR, ECORYS, ECTP-CEU, ESPON EGTC European Commission – Directorate General for Regional and Urban Policy, EUKN EGTC, EUROCITIES, European Committee of the Regions - COR, European Investment Bank - EIB, URBACT).
Principalele teme ale reuniunii au vizat:
Participanții la dezbateri au apreciat propunerea României de a promova conceptul de „zonã urbanã funcționalã”, relevant în contextul noii Politici de Coeziune (2021-2027). Una dintre noutãțile prezentate de cãtre reprezentanții Comisiei Europene a fost documentul explicativ privind Inițiativa Urbanã Europeanã (lansat pe 18 martie 2019), prin care se prezintã modul în care va funcționa acest nou instrument și cum va fi susținutã continuarea activitãților din cadrul Agendei Urbane a Uniunii Europene.
* * *
Reuniunile Rețelei Punctelor de Contact privind Coeziunea Teritorialã au loc de douã ori pe an și sunt organizate de statul care deține președinția rotativã la Consiliului UE, la nivel de experți, de directori generali și de miniștri, pentru a asigura o abordare coerentã și coordonarea la nivel european. Începând cu 1 ianuarie 2019, odatã cu debutul mandatului României la Președinția Consiliului UE, MDRAP coordoneazã activitatea Grupului de lucru informal privind coeziunea teritorialã și a Grupului de lucru privind Dezvoltarea Urbanã.
Pe 30 și 31 ianuarie 2019, MDRAP a organizat primele reuniuni ale grupurilor de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020 și pregãtirea tehnicã a Agendei Urbane a Uniunii Europene, din cadrul Președinției României la Consiliul UE.
Mai multe informații: https://www.romania2019.eu/.
20 Martie 2019
Rolul politicilor regionale, pe agenda celei de-a patra reuniuni a ministrilor responsabili cu dezvoltarea regionala
Virgil-Alin Chirilã, secretar de stat în Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a participat, în perioada 19 – 20 martie 2019, la cea de-a patra reuniune a miniștrilor responsabili cu dezvoltarea regionalã, organizatã, la Atena (Grecia), de Comitetul pentru Politici de Dezvoltare Regionalã al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economicã.
Agenda reuniunii a inclus, printre altele, discuții privind rolul politicilor regionale într-o economie digitalã și globalã, privind soluții pentru schimbãrile demografice și provocãrile sociale, respectiv reconsiderarea politicilor pentru dezvoltare durabilã printr-o abordare participativã.
Participarea la reuniune a constituit un bun prilej pentru secretarul de stat Virgil-Alin Chirilã de a sublinia eforturile Guvernului României în promovarea dimensiunii teritoriale a coeziunii, pe lângã coeziunea economicã și socialã, menționând în context inclusiv cã Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, mandat pe care țara noastrã îl exercitã în primul semestru al anului 2019, se desfãșoarã sub sloganul „Coeziunea, o valoare comunã europeanã“.
„Politicile și strategiile de dezvoltare regionalã asumate de Guvernul României pun accent pe coeziunea teritorialã, recunoscând astfel diversitatea teritorialã și oportunitatea valorificãrii potențialului de dezvoltare socialã și economicã bazat pe aceastã diversitate. În prezent, MDRAP continuã organizarea, în cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a activitãților privind revizuirea Agendei Teritoriale 2020 a Uniunii Europene. Din aceastã perspectivã, este important sã ne unim eforturile în gãsirea de soluții viabile pentru a ajuta regiunile rãmase în urmã sã recupereze decalajele de dezvoltare, utilizând într-un mod eficient diversitatea teritorialã și evitând fragmentarea“, a declarat secretarul de stat Virgil-Alin Chirilã.
15 Martie 2019
Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu: "Agenda de lucru a Romaniei in exercitarea mandatului sau la Presedintia Consiliul Uniunii Europene a adus in prim-plan cetateanul si nevoile sale"
Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltãrii regionale și administrației publice, a deschis, în calitate de coorganizator, lucrãrile celei de-a doua zile a Summit-ului European al Regiunilor și Orașelor, gãzduit, în perioada 14-15 martie 2019, de Palatul Parlamentului din București, sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Evenimentul, organizat în parteneriat de cãtre Comitetul European al Regiunilor, Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice, Ministerul Afacerilor Externe și Asociația Municipiilor din România, reunește lideri naționali, locali și regionali din întreaga Europã, pentru a discuta despre viitorul Uniunii Europene și modalitãțile de a implica în mod cât mai eficient cetãțenii în proiectul european prin intermediul autoritãților locale și regionale.
În alocuțiunea sa, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu a reiterat necesitatea dezvoltãrii canalelor de participare democraticã prin creșterea gradului de implicare a cetãțenilor în procesul de luare a deciziilor. „În centrul construcției europene se aflã cei 500 de milioane de locuitori din statele membre, iar agenda de lucru a României în exercitarea mandatului sãu la Președinția Consiliul Uniunii Europene a adus în prim-plan cetãțeanul și nevoile sale. În vederea consolidãrii proiectului european este important sã ne întoarcem la conceptele fundamentale, pentru cã ne-am asumat, responsabil și conștient, o construcție care se bazeazã pe coeziunea între statele membre, între regiuni și între cetãțeni“, a declarat Vasile-Daniel Suciu.
De asemenea, viceprim-ministrul a subliniat cã problemele și nevoile administrației publice locale reprezintã un reper esențial în stabilirea prioritãților Guvernului României: „Prin toate mãsurile și politicile publice inițiate și promovate, Guvernul României recunoaște importanța și rolul palierului local, ca motor al dezvoltãrii atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii Europene, o Uniune care sã plaseze coeziunea, cooperarea și creșterea economicã în centrul valorilor sale, într-un parteneriat permanent cu orașele, regiunile, comunele și satele noastre.“
13 Martie 2019
Al 8-lea Summit European al Regiunilor si Oraselor
Cea de-a 8-a ediție a Summit-ului European al Regiunilor și Orașelor se va desfãșura, în perioada 14-15 martie 2019, la Palatul Parlamentului din București.
Evenimentul este organizat în contextul exercitãrii de cãtre România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, în parteneriat deComitetul European al Regiunilor, Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice și Ministerul Afacerilor Externe.
Summit-ul va reuni lideri naționali, locali și regionali din întreaga Europã, care vor discuta despre viitorul Uniunii Europene și modalitãțile de implicare mai eficientã a cetãțenilor în proiectul european prin intermediul autoritãților locale și regionale.
În cadrul evenimentului, se va adopta o declarație a liderilor locali și regionali pe tema viitorului Europei, care, astfel, doresc sã-și facã auzitã vocea înainte de alegerile europene și de urmãtorul mandat al instituțiilor UE.
12 Martie 2019
PRES RO: ANFP a organizat reuniunea grupului de experti din cadrul EPSO
În contextul exercitãrii Președinției Consiliului UE de cãtre România, Agenția Naționalã a Funcționarilor Publici (ANFP), instituție aflatã în subordinea Ministerului Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a organizat, în perioada 11-12 martie 2019, Reuniunea grupului de experți din cadrul Oficiului European pentru Selecția Personalului – EPSO. La eveniment au participat aproximativ 60 de persoane - reprezentanți ai statelor membre, ai Comisiei Europene și ai EPSO, alãturi de reprezentanți ai ANFP și MDRAP.
Tematicile abordate în cadrul întâlnirii au vizat situația procedurilor de selecție a personalului la nivelul EPSO, oportunitãțile de angajare și experiența de muncã în cadrul Comisiei Europene, inteligența artificialã – o perspectivã europeanã. Totodatã, au fost prezentate procedurile de recrutare dezvoltate de diferite organizații de la nivelul UE.
Cu aceastã ocazie, un reprezentant din cadrul ANFP a prezentat procedura de selecție și recrutare în funcția publicã în România, iar unul dintre studenții români care au participat la campania Ambasadorii Carierei în Instituțiile Europene, derulatã de EPSO, a prezentat experiența acumulatã în acest context.
Prezent la eveniment, Virgil Alin Chirilã, secretar de stat în cadrul MDRAP, a mulțumit tuturor pentru participare și și-a exprimat întregul sprijin, în calitatea sa de coordonator al evenimentelor PRES RO, la nivel de minister.
Președintele ANFP, Vasile Felix Cozma, a mulțumit, de asemenea, participanților pentru interesul acordat întâlnirii de la București, exprimându-și bucuria de a fi gazda evenimentului.
„Ne bucurãm cã am putut facilita organizarea reuniunii EPSO, cu atât mai mult cu cât ANFP a reprezentat România în cadrul rețelei, încã din 2013. Aș dori sã vã mulțumesc pentru excelenta colaborare de pânã acum și sã vã asigur de încrederea într-o bunã continuare a activitãților pe durata Președinției României”, a fost mesajul transmis de președintele ANFP.
Evenimentul EPSO este cel de-al doilea eveniment, derulat în contextul PRES RO, în care este implicatã ANFP, în calitate de organizator.
***
Oficiul European pentru Selecția Personalului (EPSO) este organismul responsabil cu selectarea personalului care ar putea lucra pentru instituțiile și agențiile Uniunii Europene, inclusiv Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeanã, Curtea Europeanã de Justiție, Curtea de Conturi, Serviciul de Acțiune Externã, Comitetul Economic și Social, Comitetul Regiunilor și Ombudsmanul European. Fiecare instituție este apoi în mãsurã sã recruteze personal din rândul grupurilor de candidați selectați de EPSO. În medie, EPSO primește aproximativ 60.000-70.000 de aplicații pe an și aproximativ 1.500-2.000 de candidați sunt recrutați de instituțiile Uniunii Europene.
Rolul EPSO este de a servi instituțiile UE prin furnizarea unor proceduri de selecție de înaltã calitate, eficiente, care sã le permitã sã recruteze persoana potrivitã, pentru locul de muncã potrivit, la momentul potrivit. De la intrarea în funcțiune în ianuarie 2003, EPSO s-a transformat într-un centru de selecție de excelențã, care evolueazã în permanențã pentru instituțiile UE.
Rețeaua grupului de experți din cadrul EPSO este organizatã în jurul principalelor sale domenii de interes, printre care se numãrã managementul resurselor umane și dezvoltarea organizaționalã, inovarea și livrarea serviciilor.
România participã, prin Agenția Naționalã a Funcționarilor Publici (ANFP), în cadrul rețelei EPSO încã din 2013.
6 Martie 2019
Reuniunea de lucru la nivel de experti a Secretariatului Retelei Europene de Administratie Publica (EUPAN)
Astãzi, 6 martie 2019, a avut loc la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), Reuniunea EUPAN 5 Secretariat WL.
În contextul deținerii de cãtre România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, MDRAP, prin Direcția Generalã Administrație Publicã, Agenția Naționalã a Funcționarilor Publici (ANFP) și Institutul Național de Administrație (INA) gestioneazã activitãțile Rețelei Europene de Administrație Publicã - EUPAN (European Public Administration Network).
EUPAN este o rețea informalã a practicienilor din administrația publicã din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeanã și din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra initiațivelor administrației publice din fiecare țarã.
Pe ordinea de zi a reuniunii de astãzi s-au aflat, printre altele: prezentarea prioritãților și a echipei ce coordoneazã Președinția EUPAN a României, pregãtirea viitoarei reuniuni la nivel de lucru din 8-9 aprilie 2019, prezentarea generalã a întâlnirii anterioare și viitoare a CAF, precum și discuții privind Strategia EUPAN.
În perioada urmãtoare vor mai fi organizate 3 întâlniri, douã tot la nivel de experți (pe 8–9 aprilie și pe 8 mai), și una, la nivel de decizie, în perioada 3–4 iunie 2019.
ANFP coordoneazã grupul de lucru Rețeaua experților în domeniul selecției de personal, gestionat de cãtre Oficiul European pentru Selecția Personalului (EPSO). De asemenea, pentru unul dintre atelierele de lucru din cadrul celor douã întâlniri, INA a demarat realizarea unui studiu european despre impactul documentelor strategice asupra performanței administrației publice centrale. Chestionarul care va sta la baza studiului a fost transmis membrilor EUPAN, fiind realizat de cãtre un grup de lucru din cadrul INA, cu sprijinul experților Școlii Naționale de Administrație (ENA) Franța, în cadrul proiectului Asigurarea de asistențã tehnicã pentru Institutul Național de Administrație.
Colaborarea cu EUPAN a început în anul 2004, concretizându-se prin participarea experților Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) la câteva grupuri de lucru instituite la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene: Grupul de lucru privind resursele umane în administrația publicã, Subgrupul de dialog social, Grupul de lucru pentru servicii publice inovatoare, Subgrupul de lucru managementul satisfacției clienților, Grupul directorilor și al experților pentru o mai bunã reglementare, Grupul directorilor generali responsabili de administrația publicã din statele Uniunii Europene și din cele candidate.
***
EUPAN este un forum dedicat schimbului de informații, de experiențe și bune practici, care permite o perspectivã comparatã asupra reformelor și mãsurilor de modernizare ale statelor membre, astfel încât acestea sã poatã promova strategii și mãsuri similare, pentru o dezvoltare și o evoluție unitarã, coerentã pe întreg cuprinsul Europei, ca rãspuns la provocãrile comune.
Reuniunile EUPAN 5 au loc în timpul fiecãrei Președinții, atât la nivelul grupurilor de lucru, cât și la nivel managerial, pentru a finaliza lucrãrile pregãtitoare înainte de reuniunile EUPAN, principala sarcinã a reprezentanților fiind aceea de a lucra la activitãțile planificate în cadrul Planului de acțiuni.
Rețeaua este organizatã în jurul unor domenii de interes prioritare, precum managementul resurselor umane și dezvoltarea organizaționalã, inovarea și livrarea serviciilor, dar este deschisã și altor aspecte specifice administrației publice, cum ar fi implementarea reformei administrației publice, guvernarea deschisã etc.
Obiectivul principal al EUPAN este acela de a face cooperarea dintre administrațiile publice europene mai relevantã, mai concentratã și de a livra rezultate clare cu scopul de a gãsi o modalitate eficientã de selectare a temelor de interes pentru o agendã comunã, în conformitate cu prioritãțile statelor membre și ale UE, luând în considerare actualele evoluții și teme din agenda publicã.
31 Ianuarie 2019
Agenda Teritoriala 2020 si Agenda Urbana a Uniunii Europene in atentia MDRAP in contextul Presedintiei Romaniei la Consiliul UE
Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a organizat pe 30 și 31 ianuarie 2019, primele reuniuni ale grupurilor de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020 și pregãtirea tehnicã a Agendei Urbane a Uniunii Europene/ EU Urban Agenda, din cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Grupul de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020 (“Task Force for the Renewal of the Territorial Agenda 2020” - TFTAEU) a fost constituit în cadrul Președinției Bulgare la Consiliul UE, cu scopul de a asigura continuarea activitãților de revizuire a Agendei Teritoriale 2020, începute în anul 2018. În acord cu prioritãțile asumate de România, pe durata PRESRO 2019 vor fi preluate și dezvoltate rezultatele președințiilor anterioare, pentru corelarea Agendei Teritoriale 2020 cu alte inițiative europene sau internaționale și atingerea unor perspective comune.
Reuniunea Grupului pentru Pregãtirea Tehnicã a Agendei Urbane (“Urban Agenda Technical Preparatory Group” - UATPG) a urmãrit susținerea procesului de elaborare și implementare a Agendei Urbane a Uniunii Europene. Discuțiile din cadrul întâlnirii au avut în vedere identificarea propunerilor de îmbunãtãțire a procesului de implementare a Agendei Urbane, de continuare a acesteia și de susținere a activitãților parteneriatelor.
Faptul cã UATPG a avut loc dupã întâlnirea privind procesul de revizuire a Agendei Teritoriale trebuie privit în perspectiva necesitãții ca regiunile și orașele sã își dezvolte capacitatea de a colabora în domeniile de politicã legate de viitorul cetãțenilor europeni. În același timp, modelul parteneriatului promovat prin Agenda Urbanã a Uniunii Europene reprezintã o oportunitate pentru consolidarea coeziunii Europei prin promovarea colaborãrii dintre autoritãți locale, guverne naționale și instituții europene.
Au fost dezbãtute obiectivele și temele Declarației de la București, document care va fi adoptat în cadrul Reuniunii Ministeriale a Miniștrilor Responsabili cu Dezvoltarea Urbanã, ce va avea loc la București, în luna iunie a acestui an.
La cele douã reuniuni au participat experți din state membre UE, din Comisia Europeanã, Comitetul Regiunilor, ESPON, Consiliul European al Municipalitãților și Regiunilor și EUROCITIES.
11 Ianuarie 2019
Agenda Urbanã a Uniunii Europene, dezbatutã în cadrul reuniunii „Convergențã economicã și socialã, coeziune și incluziune”
Vineri, 11 ianuarie, în cadrul reuniunii „Convergențã economicã și socialã, coeziune și incluziune”, desfãșuratã la Palatul Victoria, au fost prezentate prioritãțile Ministerului Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) în domeniul coeziunii și cooperãrii teritoriale. În acest context, MDRAP contribuie la eforturile depuse în ultima perioadã de a sprijini și promova dimensiunea teritorialã a politicii de coeziune, în acord cu rolul major pe care îl are pentru eficientizarea politicilor publice și pentru îmbunãtãțirea calitãții vieții cetãțenilor europeni.
Pentru coeziunea teritorialã, eforturile se vor concentra pe procesul de revizuire a Agendei Teritoriale, în conformitate cu calendarul stabilit în cadrul Președinției bulgare din primul semestru al anului trecut, respectiv pe stabilirea scopului strategic al Agendei Teritoriale 2020+, continuarea dezbaterilor privind conținutul acesteia și identificarea mecanismelor de implementare. De asemenea, MDRAP vrea sã sprijine implementarea conceptului de zone urbane funcționale la nivelul UE, în acord cu relevanța pe care o deține pentru asigurarea coeziunii teritoriale.
În domeniul dezvoltãrii urbane, toate eforturile vor fi depuse pentru implementarea și continuarea Agendei Urbane a Uniunii Europene. Lansarea acestei platforme a reprezentat trecerea cooperãrii informale din domeniu la un alt nivel, pe lângã structurile europene și statele membre participând acum și orașele europene. Astfel, se poate asigura participarea tuturor actorilor relevanți în procesul de îmbunãtãțire a cadrului de reglementare, de finanțare și de cunoștințe de la nivel european.
La sfârșitul întâlnirii, viceprim-ministrul Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice și ministru interimar al dezvoltãrii regionale și administrației publice, a prezentat concluziile discuțiilor reuniunii ”Convergențã economicã și socialã, coeziune și incluziune” în fața membrilor Guvernului României și a Colegiului Comisarilor Europeni.
Comisarii europeni au felicitat responsabilii și experții care gestioneazã dosarul „Agenda Urbanã a Uniunii Europene” pentru eforturile depuse, pentru contribuția adusã și pentru obiectivele pe care și-au propus sã le atingã în timpul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene.
![]() |
10 ianuarie 2019
România marcheazã astãzi, 10 ianuarie, preluarea oficialã a Președinției Consiliului Uniunii Europene (PRESRO2019), printr-o ceremonie organizatã la Ateneul Român, la care vor fi prezenți președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, președintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul Viorica Dãncilã, membrii Guvernului României și membrii Colegiului Comisarilor.
Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) va fi reprezentat la aceastã ceremonie de domnul Eugen Teodorovici, viceprim-ministru, ministrul dezvoltãrii regionale și administrației publice, interimar, însoțit de secretarii de stat Sirma Caraman, Adrian Ionuț Gâdea și Virgil-Alin Chirilã, precum și de înalți funcționari publici din minister.
Pe perioada PRESRO2019, MDRAP va coordona 12 dosare din 5 grupuri de lucru (mãsuri structurale; strategii macroregionale; UH Habitat; regiuni ultraperiferice; statutul funcționarilor) și va organiza 25 de reuniuni (7 pe plan local, 17 în București și un eveniment la Bruxelles – cu sprijinul Reprezentanței Permanente a României pe lângã Uniunea Europeanã - RPROUE).
![]() |
20 decembrie 2018
Domnul Virgil-Alin Chirilã, secretar de stat în Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a avut astãzi, 20 decembrie 2018, o serie de întrevederi cu experții din minister și din instituțiile subordonate, responsabili de organizarea evenimentelor pe care MDRAP le va desfãșura în perioada deținerii, de cãtre România, în primul semestru al anului 2019, a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Domnul Virgil-Alin Chirilã a precizat cã MDRAP nu înregistreazã restanțe în pregãtirile pentru aceste evenimente și le-a mulțumit tuturor pentru buna colaborare pânã în prezent. Întrevederi similare vor avea loc și în cursul zilei de vineri, 21 decembrie.
![]() |
05 decembrie 2018
În cadrul vizitei de lucru pe care prim-ministrul Viorica Dãncilã și reprezentanții Guvernului României o efectueazã la Bruxelles, s-a discutat despre stadiul pregãtirilor preluãrii Președinției României la Consiliul Uniunii Europene (PRES RO), precum și despre programul și prioritãțile noastre, în contextul în care agenda de lucru a Președinției României va fi structuratã pe patru piloni principali: asigurarea convergenței și coeziunii economice, sociale și teritoriale; promovarea unei Europe mai sigure; consolidarea rolului global al Uniunii Europene; promovarea valorilor comune europene.
În timpul Președinției la Consiliul UE, România va deține și Președinția rotativã a Strategiei UE pentru Regiunea Dunãrii (octombrie 2018 - octombrie 2019) și, din aceastã dublã posturã, va continua sã promoveze activ valoarea adãugatã a cooperãrii regionale și a dezvoltãrii coeziunii teritoriale, economice și sociale prin intermediul strategiilor macro-regionale, cu accent pe Strategia UE pentru Regiunea Dunãrii (SUERD).
Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice a fost reprezentat în aceastã vizitã de lucru de domnul Virgil-Alin Chirilã, secretar de stat în MDRAP, care a menționat cã, în acest moment, MDRAP se aflã în etapa de definitivare a pregãtirilor pe fond și logistice pentru exercitarea acestui mandat cu profesionalism și eficiențã.
Reuniunea comunã de la Bruxelles contribuie la consolidarea contactelor cu reprezentanții Comisiei Europene la cel mai înalt nivel. O nouã reuniune comunã de coordonare va avea loc la București, în perioada 10-11 ianuarie 2019.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat intervențiile miniștrilor români ca fiind foarte consistente și a conchis cã România este pe deplin pregãtitã sã asigure Președinția rotativã a Consiliului Uniunii Europene.
![]() |
![]() |
04 decembrie 2018
Domnul Virgil-Alin Chirilã, secretar de stat în MDRAP, participã în perioada 4-5 decembrie a.c., la vizita oficialã pe care prim-ministrul României, Viorica Dãncilã, împreunã cu reprezentanții Guvernului României, o efectueazã la Bruxelles, pentru pregãtirea preluãrii de cãtre România a Președinției Consiliului Uniunii Europene (primul semestru al anului 2019).
![]() |
![]() |
06 noiembrie 2018
Astãzi, 6 noiembrie, domnul Virgil-Alin Chirilã, secretar de stat în MDRAP, a prezidat întrunirea membrilor Comitetului Intern și a coordonatorilor de dosare în domeniile de competențã ale ministerului, în contextul preluãrii, în primul semestru din 2019, a Președinției rotative la Consiliul Uniunii Europene. La reuniune a fost prezent și domnul Alin Stãnescu, membru al secției de Politicã de Coeziune din cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângã Uniunea Europeanã. Cu aceastã ocazie, s-a discutat despre stadiul de pregãtire a dosarelor și al organizãrii evenimentelor. S-a fãcut o recomandare expresã privind necesitatea participãrii la toate cursurile de pregãtire a experților organizate de MAE. De asemenea, dl. Alin Chirilã a precizat cã MDRAP este în grafic cu pregãtirile pentru preluarea Președinției, fãrã a înregistra restanțe și le-a mulțumit tuturor pentru buna colaborare pânã în prezent.
![]() |
01 noiembrie 2018
Astãzi, 1 noiembrie, domnul Virgil-Alin Chirilã, secretar de stat în MDRAP, a prezidat întrunirea coordonatorilor de dosare în domeniile de competențã ale MDRAP, în contextul preluãrii, în primul semestru din 2019, a Președinției rotative la Consiliul Uniunii Europene.
Cu aceastã ocazie, domnul Chirilã a prezentat stadiul organizãrii evenimentelor PRESRO 2019, atât pe plan local, cât și în București. Le-a mulțumit tuturor pentru buna colaborare de pânã în prezent și a subliniat necesitatea organizãrii de întâlniri sãptãmânale sau ori de câte ori este nevoie între coordonatorii de dosare și experți, atât în vederea cunoașterii echipei, cât și pentru armonizarea punctelor de vedere în ceea ce privește evoluția dosarelor respective.
![]() |
29 octombrie 2018
Astãzi, 29 octombrie a.c., a avut loc sub coordonarea domnului Virgil–Alin CHIRILĂ, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP), o nouã întrunire sãptãmânalã a membrilor Comitetului Intern al MDRAP care gestioneazã procesul de pregãtire a PRESRO 2019.
In cadrul reuniunii s-au prezentat elemente de follow-up privind întâlnirea anterioarã, stadiul încheierii protocoalelor de colaborare între MDRAP și consiliile județene, s-a realizat actualizarea sãptãmânalã a fișelor de dosar pentru care MDRAP este minister de linie responsabil/ co-responsabil, s-a stabilit calendarul întâlnirilor domnului Virgil–Alin CHIRILĂ cu coordonatorii de dosare și al celor între coordonatorii de dosare și experții aferenți.
![]() |
29 octombrie 2018
Victor Negrescu: „Coeziunea este un element central al agendei Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat luni, 29 octombrie 2018, la conferința „EuroIMPACT – Informarea și îmbunãtãțirea comunicãrii privind politica de coeziune a Uniunii Europene în România“.
În intervenția sa, ministrul delegat a subliniat, în perspectiva noii arhitecturi bugetare a Uniunii Europene, importanța conștientizãrii la nivelul tuturor statelor membre a beneficiilor pe care coeziunea, ca principal instrument de la nivelul Uniunii Europene, le genereazã pentru cetãțeni, fie cã vorbim de educație, de infrastructurã sau investiții de integrare socialã.
Ministrul delegat a arãtat totodatã cã mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 se va desfãșura sub motto-ul „Coeziunea, o valoare comunã europeanã“.
„Promovarea coeziunii și a beneficiilor pe care aceastã politicã le aduce în viața de zi cu zi a cetãțenilor a reprezentat una dintre preocupãrile noastre constante, iar propunerile legislative privind viitoarea politicã de coeziune reprezintã unul dintre cele mai importante dosare pe care România le va gestiona în perioada exercitãrii Președinției Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019. Esența viitorului buget multianual va fi concentratã pe ideea de valoare adãugatã și suntem pregãtiți sã depunem toate eforturile, pe durata mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, astfel încât sã putem pune în evidențã impactul pozitiv pe care viitoarea politicã de coeziune o poate avea în avansarea proiectului european. Fiecare euro investit în perioada 2007-2013 din pachetul politicii de coeziune a generat 2,74 de euro, care s-au tradus în plan european printr-un milion de noi locuri de muncã create, 400.000 de noi companii sau 33.500 de kilometri de drum construiți sau reabilitați. În linie cu responsabilitatea pe care o vom exercita, ne propunem sã fim activi încã din prima zi de mandat, astfel încât sã fie asigurate premisele pentru avansarea negocierilor privind viitorul buget european“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
![]() |
24 octombrie 2018
Victor Negrescu: „Exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene va reprezenta o modalitate suplimentarã de cooperare pentru România și Statele Unite ale Americii“
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a avut miercuri, 24 octombrie 2018, o întrevedere cu reprezentanți ai Camerei de Comerț Americane pe lângã Uniunea Europeanã (AmCham EU), aflați în vizitã de lucru la București.
Reuniunea a avut loc în contextul pregãtirilor pentru preluarea de cãtre România a Președinției Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019. Ministrul delegat a realizat o scurtã trecere în revistã a eforturilor consistente ale Guvernului României în procesul de pregãtire a acestui mandat, respectiv a oportunitãților și provocãrilor generate de acest proiect de interes major pentru țara noastrã.
De asemenea, oficialul român a prezentat și cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care vizeazã „Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate“, „Europa siguranței“, „Europa, actor global“ și „Europa valorilor comune“.
Reprezentanții AmCham au apreciat ocazia de a discuta cu ministrul român pe aceste teme, arãtându-se interesați, în special, de consolidarea dialogului și a cooperãrii pe durata exercitãrii de cãtre România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. În context, oficialul român i-a asigurat pe partenerii americani cã România rãmâne un promotor ferm al relației transatlantice la nivel european.
„Suntem dedicați atât proiectului european, cât și Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. O relație transatlanticã solidã este indispensabilã pentru securitatea și prosperitatea ambelor pãrți ale Atlanticului, iar Președinția României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor va reprezenta o modalitate suplimentarã pentru România și Statele Unite ale Americii de a coopera strâns în vederea dezvoltãrii și extinderii parteneriatului transatlantic“, a subliniat Victor Negrescu.
![]() |
22 octombrie 2018
Astãzi, 22 octombrie 2018, domnul Virgil-Alin Chirilã, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a condus întrunirea sãptãmânalã a membrilor Comitetului Intern al MDRAP, care coordoneazã procesul de pregãtire a preluãrii, de cãtre România, în primul semestru al anului 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene (PRESRO 2019).
„Pânã în prezent, la nivelul Ministerului Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice și al instituțiilor subordonate, suntem în grafic cu toate pregãtirile pentru PRESRO 2019”, a declarat domnul Virgil-Alin Chirilã.
Principalele tematici propuse de MDRAP sau care au fost identificate ca fiind în sarcina MDRAP sunt:
![]() |
![]() |
11 septembrie 2018
Victor Negrescu: „Am intrat în linie dreaptã cu pregãtirea elementelor de comunicare publicã și a aspectelor bugetare pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene“
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a prezidat luni, 10 septembrie 2018, reuniunea rețelei comunicatorilor din cadrul ministerelor și instituțiilor publice cu responsabilitãți în exercitarea viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, și ședința grupului de lucru pentru problematica bugetarã dedicatã mandatului pe care țara noastrã îl va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.
„Deținerea Președinției Consiliului Uniunii Europene presupune un efort colectiv, în care sunt implicate toate ministerele, precum și alte instituții publice, este o obligație ce decurge din calitatea sa de stat membru și va reprezenta o etapã importantã pentru România în consolidarea profilului sãu european. Suntem conștienți cã succesul unei președinții depinde, în mare mãsurã, de calitatea specialiștilor care sunt implicați, iar crearea rețelelor de experți dedicate activitãților de comunicare și buget, a cãror activitate s-a intensificat în ultimele luni, ne permite sã eficientizãm eforturile instituționale întreprinse de sistemul public pentru îndeplinirea cu succes a acestui mandat“, a declarat Victor Negrescu.
Oficialul a menționat cã, beneficiind de sprijinul rețelei comunicatorilor din cadrul ministerelor și instituțiilor publice cu responsabilitãți în exercitarea viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Afacerilor Externe organizeazã briefinguri de presã, cu o frecvențã lunarã, care au ca temã atât pregãtirea și exercitarea mandatului, cât și afacerile europene în general.
„Președinția României la Consiliul Uniunii Europene își propune sã dea dovadã de viziune și de spirit de inovare, rãmânând în același timp în limitele tradiției mandatelor anterioare. Vom depune toate eforturile și energia pentru închiderea în cele mai bune condiții a cât mai multe dosare, urmãrind în egalã mãsurã, calitatea formulelor de compromis și obținerea unui acord în timp util. De aceea, este necesar ca publicul românesc sã conștientizeze valoarea acestui moment istoric și sã fie la curent cu responsabilitãțile care îi revin României în aceastã calitate“, a subliniat Victor Negrescu.
Informații suplimentare:
România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigurã prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitãrii Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeanã și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsã coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.
Președinția rotativã asigurã gestionarea curentã a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie sã acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile sã conducã la adoptarea de poziții comune ale statelor membre.
![]() |
10 septembrie 2018
Pe perioada deținerii, de cãtre România, în primul semestru al anului 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) are programate 24 de evenimente care se vor desfãșura în 9 județe ale țãrii (Alba, Buzãu, Bacãu, Caraș-Severin, Iași, Mehedinți, Maramureș, Timiș, Vrancea).
În acest sens, domnul Virgil-Alin Chirilã, secretar de stat în MDRAP, a finalizat, la sfârșitul lunii august, vizitele de lucru în toate cele nouã județe, unde a avut discuții cu autoritãțile publice locale, care și-au manifestat interesul și disponibilitatea în vederea organizãrii în cele mai bune condiții a acestor evenimente.
Tot în primul semestru al anului viitor, MDRAP va organiza și un eveniment la Bruxelles – Reuniunea RPRO de sprijin acordat programelor de cooperare teritorialã europeanã INTERREG EUROPE și URBACT.
![]() |
06 septembrie 2018
Domnul Virgil-Alin Chirilã, secretar de stat în Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice, a participat astãzi, 6 septembrie, la reuniunea Comitetului de Coordonare a Sistemului Național de Gestionare a Afacerilor Europene. În cadrul acesteia, s-au continuat discuțiile referitoare la stadiul pregãtirilor în vederea preluãrii, de cãtre România, în primul semestru din anul 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene.
În deschiderea reuniunii, domnul Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene, a trecut în revistã principalele aspecte discutate în Consiliul Interministerial pentru Pregãtirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, desfãșurat marți, 4 septembrie a.c., la Palatul Victoria, în cadrul cãruia a fost aprobat Calendarul actualizat al reuniunilor care vor fi organizate în România în cele șase luni de mandat.
* * *
Comitetul de coordonare a Sistemului Național de Gestionare a Afacerilor Europene (CCAE) se întrunește sãptãmânal, este organizat astfel încât sã fie asiguratã reprezentarea instituțiilor din aparatul central la nivel de secretar de stat și de director general sau director și are ca scop principal consolidarea profilului României în cadrul UE.
![]() |
04 septembrie 2018
Consiliul Interministerial pentru Pregãtirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a aprobat Calendarul actualizat al reuniunilor organizate în România în cele șase luni de mandat
Consiliul Interministerial pentru Pregãtirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a avut astãzi, la Palatul Victoria, o nouã întâlnire de lucru, prezidatã de prim-ministrul Viorica Dãncilã.
Cu acest prilej, a fost aprobat Calendarul actualizat al reuniunilor ce vor fi organizate în România în cele șase luni de mandat la președinția Consiliului UE, care cuprinde 239 de evenimente la București și în teritoriu, acoperind toate județele.
România intrã, astfel, în etapa finalã a pãrții organizatorice din cadrul procesului de pregãtire a mandatului.
”Este un pas foarte important. Toți ne dorim o președinție de succes la Consiliul Uniunii Europene, pe care trebuie sã o pregãtim foarte bine, astfel încât din momentul preluãrii, lucrurile sã meargã foarte bine, așa cum ne-am propus”, a declarat premierul Viorica Dãncilã.
La întâlnirea de lucru de astãzi, de la Palatul Victoria, au fost prezentate progresele înregistrate în ultimele luni, atât în ceea ce privește abordarea tematicilor europene, cât și pe palierul organizatoric, pentru pregãtirea acestui moment important pentru țara noastrã.
În egalã mãsurã, a fost evidențiat faptul cã, în acest moment, țara noastrã are deja calitatea de „viitoare președinție” în raport cu interlocutorii de la Bruxelles și totodatã de „președinție din umbrã” în raport cu partenerii austrieci, ceea ce presupune obligații și responsabilitãți suplimentare pentru România, atât la nivel politic, cât și la nivel tehnic.
Exercitarea acestor atribuții reprezintã dovada angajamentului României cu privire la asigurarea continuitãții agendei europene, prin pregãtirea din timp a tranziției negocierilor înspre echipa Președinției României la Consiliul UE.
Discuțiile din cadrul reuniunii s-au concentrat pe fondul dosarelor pe care România le va gestiona pe durata mandatului, dar au atins și alte subiecte de interes precum Planul de promovare turisticã al Ministerului Turismului pentru Pregãtirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Au fost realizate informãri de etapã, inclusiv cu privire la aspecte de comunicare publicã, necesare pentru o înțelegere comunã și o acțiune concertatã a tuturor ministerelor, atât în dialogul și coordonarea pe plan intern, cât și în dialogul cu partenerii europeni.
***
Informații suplimentare:
Consiliul Interministerial pentru Pregãtirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene reprezintã formatul de lucru compus din reprezentanții Guvernului României, ai Parlamentului și ai Administrației Prezidențiale, constituit cu scopul de a asigura coordonarea tehnicã și politicã pentru momentul în care țara noastrã va deține Președinția Consiliului UE.
România va exercita, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene – una dintre cele șapte instituții ale Uniunii. Președinția rotativã prezideazã la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai țãrilor membre la Bruxelles) și reuniunile a aproximativ 200 de grupuri de lucru. Președinția României la Consiliul UE se va derula într-un context european și internațional complex, mandatul acesteia urmând a ține cont de procese de anvergurã care vor modela Uniunea Europeanã, precum reflecția asupra viitorului Uniunii Europene, procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeanã, tranziția spre un nou ciclu legislativ ca urmare a alegerilor europene și, implicit, a finalului de mandat al Comisiei Europene și al Parlamentului European, respectiv negocierile privind documente strategice de referințã ale Uniunii, precum noul cadru strategic de acțiune post-2019 și viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM).
Sursa: Guvernul României
Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice a fost reprezentat de secretarul de stat Alin-Virgil Chirilã.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
04 septembrie 2018
Lansarea celei de-a doua etape a programului „Voluntari ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“
Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, a lansat marți, 4 septembrie 2018, partea a doua a programului „Voluntari ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“.
Acțiunea se va desfãșura în perioada 16 septembrie 2018 - 31 decembrie 2018 și vizeazã implicarea a 40 de voluntari. Cetãțenii interesați sã desfãșoare un stagiu de voluntariat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în contextul pregãtirii și exercitãrii Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, își pot depune dosarul de înscriere prin intermediul aplicației online de pe site-ul de prezentare a pregãtirilor pentru preluarea mandatului, www.romania2019.eu.
„Ne dorim ca proiectul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene sã aibã impact la nivelul întregii societãți, astfel încât fiecare român sã simtã cã acest proiect îi aparține. Programul de voluntariat le permite celor selectați sã contribuie cu ideile și proiectele lor la îndeplinirea cu succes a acestui moment important pentru România“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
În perioada 1 aprilie 2018 – 30 iunie 2018 s-a desfãșurat, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, programul-pilot „Voluntari ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“, în cadrul cãruia au participat 38 de voluntari, aleși din peste 200 de aplicanți, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani.
În afara activitãților curente din cadrul instituției, aceștia s-au implicat activ în organizarea și desfãșurarea evenimentelor din cadrul ciclului de „Consultãri cetãțenești privind viitorul Uniunii Europene“, precum și în alte acțiuni de informare dedicate Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, organizate sub egida campaniei „Dialoguri Europene“.
Sursa: www.mae.ro
25 iulie 2018
Astazi, 25 iulie 2018, la sediul MDRAP, domnul secretar de stat Virgil-Alin Chirila a condus sedinta de lucru privind dosarele pe care le coordoneaza MDRAP, pentru pregatirea mandatului Romaniei la Presedintia Consiliului UE.
![]() |
![]() |
03 iulie 2018
Experții Ministerului Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) au participat, în perioada 2-3 iulie, la Viena (Austria), la reuniunile grupurilor de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020 (Task Force for the renewal of the Territorial Agenda 2020 - TFTAEU) și a Agendei Urbane (Urban Agenda Technical Preparatory Group - UATPG), organizate în contextul Președinției Austriece a Consiliului Uniunii Europene.
Grupul de lucru privind coeziunea teritorialã - TFTAEU a fost constituit în cadrul Președinției bulgare și funcționeazã în cadrul Rețelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritorialã, pentru a asigura coordonarea între statele care asigurã Președinția Consiliului UE în procesul de revizuire a Agendei Teritoriale 2020.
În mod similar, Grupul de lucru pentru Agenda urbanã-UATPG a fost constituit în cadrul Grupului pentru Dezvoltare Urbanã, pentru a susține procesul de elaborare și implementare a Agendei Urbane a UE.
Grupurile de lucru sunt constituite la nivel de experți din statele membre care au deținut/dețin/vor deține Președinția Consiliului UE (douã Președinții anterioare, Președinția în curs, trei Președinții viitoare), la care se adaugã actorii interesați – Comisia Europeanã, Comitetul Regiunilor, EUROCITIES și Consiliul European al Municipalitãților și Regiunilor.
În cadrul reuniunii Grupului de lucru privind Coeziunea teritorialã - TFTAEU a fost rediscutat mandatul grupului de lucru și s-au trecut în revistã activitãțile necesare revizuirii Agendei Teritoriale: concluziile președințiilor anterioare și ale reuniunilor directorilor generali și stabilirea direcțiilor de cooperare cu ESPON. A doua parte a evenimentului a fost dedicatã dezbaterilor legate de revizuirea Agendei Teritoriale: posibile funcții ale reînnoirii Agendei, viziunea, interesele strategice ale actorilor interesați, sinergii cu alte proiecte politice (Agenda Urbanã, Politica de Coeziune etc.), pașii de urmat și calendarul procesului de actualizare a Agendei Teritoriale. Un punct important l-a reprezentat și prezentarea intențiilor și a prioritãților statelor care vor deține Președinția la Consiliul UE.
La reuniunea Grupului de lucru pentru Agenda urbanã - UATPG au fost dezbãtute tematica noilor parteneriate (resurse, activitãți pregãtitoare), reperele pentru Reuniunea informalã a miniștrilor responsabili cu dezvoltarea urbanã (pe care o va organiza România în anul 2019), monitorizarea și transparentizarea procesului de implementare a Agendei Urbane a UE și organizarea urmãtoarelor reuniuni ale grupului de lucru.
România va deține Președinția Consiliului UE începând cu 1 ianuarie 2019, iar în aceastã calitate va coordona activitãțile grupurilor de lucru privind Agenda teritorialã și Agenda urbanã, având un rol important și în procesul de revizuire a Agendei Teritoriale 2020 și în implementarea și continuarea Agendei Urbane a UE.
Totodatã, în perioada Președinției, România, prin intermediul MDRAP, va organiza la Consiliul UE reuniunile acestor grupuri de lucru și reuniunile specifice cooperãrii informale în domeniile coeziune teritorialã și dezvoltare urbanã, la nivel de experți și directori generali, precum și reuniunea miniștrilor responsabili cu dezvoltarea urbanã.
![]() |
![]() |
28 iunie 2018
La sediul Ministerului Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP), secretarul de stat în MDRAP Virgil-Alin Chirilã s-a întâlnit cu o delegație a Comisiei Europene, pentru a discuta o serie de aspecte de interes subsumate demersurilor inițiate la nivelul MDRAP în perspectiva pregãtirii preluãrii de cãtre România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.
Cu aceastã ocazie, secretarul de stat a transmis salutul cordial al viceprim-ministrului Paul Stãnescu, ministrul dezvoltãrii regionale și administrației publice, care își exprimã întreaga apreciere pentru nivelul foarte bun al colaborãrii dintre MDRAP și direcțiile și serviciile Comisiei Europene, reiterând dorința de a se conlucra în același spirit cu reprezentanții Comisiei, pentru a identifica și a pune în practicã noi proiecte de interes care sã constituie o punte de legãturã între Europa Centralã și Uniunea Europeanã.
Totodatã, au fost trecute în revistã atât prioritãțile în domeniul dezvoltãrii regionale și în cel al administrației publice, cât și principalele obiective în domeniul fondurilor europene.
„Pentru România, exercitarea Președinției Consiliului UE pentru prima datã va reprezenta o oportunitate de a-și reafirma angajamentul european și de a contribui în mod direct la evoluția spațiului comunitar. Pânã în prezent, la nivelul Ministerului Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice și al instituțiilor subordonate (respectiv Agenția Naționalã a Funcționarilor Publici, Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã și Institutul Național de Administrație), au fost identificate tematicile de interes care vor fi promovate pe perioada PRESRO 2019, au fost stabilite grupurile de lucru și dosarele tematice, calendarul de evenimente și, nu în ultimul rând, a fost nominalizat personalul cu atribuții specifice”, a precizat secretarul de stat Virgil-Alin Chirilã. Principalele tematici propuse de Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice sau care au fost identificate ca fiind în sarcina MDRAP sunt: Coeziune și dezvoltare teritorialã; Dezvoltare urbanã; Reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile UE; Contracararea declinului demografic; Digitalizarea transporturilor/ Sistemele inteligente de transport (ITS); Cooperarea teritorialã europeanã: Întãrirea cooperãrii teritoriale la granițele interne și externe ale UE, promovând o abordare simplificatã.
![]() |
![]() |
26 martie 2018
Luni, 26 martie 2018, la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), a avut loc intalnirea de lucru intre presedintii si vicepresedintii grupurilor de lucru (detasati ai MDRAP in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana) si personalul din cadrul MDRAP nominalizat pe functii de coordonator dosar/expert, precum si persoanele desemnate pe functiile cu atributii in domeniile IT, protocol si comunicare.
Reuniunea a fost condusa de catre domnul Virgil–Alin Chirila, secretar de stat in MDRAP, care a prezentat rezultatele inregistrate pana in prezent de minister in procesul de pregatire a mandatului Romaniei pentru preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene (PRES RO), subliniind ca exercitarea acesteia constituie un proiect de tara care trebuie tratat cu foarte multa seriozitate.
Evenimentul este primul din seria unor viitoare intalniri ale grupurilor de lucru sectoriale care vor fi constituite pentru pregatirea mandatului Romaniei in vederea preluarii Presedintiei Consiliul Uniunii Europene, in primul semestru al anului 2019.
![]() |
![]() |
23 martie 2018
Viceprim-ministrul Paul Stanescu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, s-a intalnit vineri, 23 martie, la sediul MDRAP, cu membri ai Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, care vor detine functiile de presedinti si vicepresedinti ai grupurilor de lucru ce vor fi active in pregatirea pentru detinerea mandatului Romaniei de Presedinte al Consiliului Uniunii Europene (PRES RO 2019).
in cadrul intalnirii, au fost discutate atat probleme organizatorice privind desfasurarea evenimentelor si stabilirea modului de colaborare, cat si prioritatile Presedintiei Romaniei in domeniile de competenta ale ministerului.
La intrevedere au mai participat Virgil-Alin Chirila, secretar de stat in MDRAP, precum si Camelia Coporan, secretar general adjunct.
![]() |
![]() |