În perioada 26 – 27 martie 2019, a avut loc, la Sinaia, cea de-a zecea reuniune a Comitetului de Monitorizare INTERREG Europe, organizatã de Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și Secretariatul Comun al Programul INTERREG Europe, sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. |
La reuniune au participat experți din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene și țãrile partenere cu statut special (Norvegia și Elveția), precum și reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Autoritãții de Management, Autoritãții de Certificare și ai Secretariatului Comun.
Principalele teme ale agendei au vizat rezultatele celui de-al patrulea apel de proiecte (derulat în perioada 7 mai – 22 iunie 2018): au fost depuse 170 de proiecte, dintre care 60 au fost aprobate în cadrul ședinței de la Sinaia - 24 dintre acestea (în valoare de 3,1 milioane de euro) au beneficiari români. În cadrul primelor trei apeluri (2015, 2016, 2017), au fost aprobate alte 71 de proiecte depuse de beneficiari români, cãrora li s-au alocat finanțãri de 10,19 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionalã (FEDR).
În calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister, Virgil-Alin Chirilã, secretar de stat în MDRAP, a subliniat importanța pe care Guvernul României o acordã programelor de cooperare teritorialã europeanã, precum și faptul cã, prin rezultatele obținute, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene urmãrește sã punã în valoare beneficiile pe care o Uniune puternicã și coezivã le poate aduce fiecãruia dintre locuitorii sãi: „Ne-am asumat ca motto <<Coeziunea, o valoare comunã europeanã>> pentru cã am vrut sã transmitem un mesaj ferm privind importanța acestui principiu esențial pentru dezvoltarea armonioasã, echilibratã și durabilã a Uniunii Europene, prin reducerea disparitãților de dezvoltare între diversele regiuni și crearea de oportunitãți reale pentru toți cetãțenii sãi“.
* * *
Programul INTERREG Europe urmãrește îmbunãtãțirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regionalã, în principal a celor care urmãresc investițiile pentru creștere economicã și a locurilor de muncã și, dupã caz, a celor de cooperare teritorialã europeanã, prin promovarea schimbului de experiențã și a învãțãrii de noi politici de cãtre actorii de interes regional.
Pentru perioada 2014-2020, programul are un buget de 359 de milioane de euro, din care:
Programul este activ în 30 de țãri: cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elveția și Norvegia. Autoritatea de Management a programului este Franța (prin Regiunea Nord-Pas de Calais), iar Secretariatul Comun are sediul în Lille. Autoritatea Naționalã, din partea României, este Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice, prin Direcția Programe de Cooperare Teritorialã Europeanã.