| 2014-2020: buget total de 8,25 miliarde euro - alocãri pe axe și activitãți | Transcriptul declarației de presã | Video |

Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, gestionat de Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management, a fost adoptat de Comisia Europeanã (CE). 

Doamna Corina Crețu, comisarul european pentru politica regionalã, și doamna Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltãrii regionale și administrației publice, au participat marți, 23 iunie a.c., la Bruxelles, la semnarea deciziei Comisiei Europene de adoptare a Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Comisarul european pentru politicã regionalã Corina Crețu a declarat: „Am adoptat astãzi unul dintre cele mai mari programe de investiții din Uniunea Europeanã. Acesta va aduce beneficii concrete pentru toți cetãțenii României. Prin sprijinirea întreprinderilor mici, prin promovarea mobilitãții urbane, prin îmbunãtãțirea conectivitãții regionale și prin oferirea unui acces mai bun la servicii sociale pentru toți cetãțenii, în special pentru cei mai sãraci și mai vulnerabili, aceste investiții vor duce la îmbunãtãțirea semnificativã a vieții românilor. În plus, investițiile în eficiența energeticã vor scãdea facturile la energie pentru consumatorii casnici și vor proteja mediul. Le doresc românilor sã profite la maximum de oportunitãțile oferite de acest program”.

Ministrul dezvoltãrii regionale și administrației publice Sevil Shhaideh a adãugat: „Programul Operațional Regional 2014-2020, adoptat astãzi, este programul cu cea mai mare contribuție la dezvoltarea regionalã a României. Programul prevede alocãrile financiare pentru cele 11 axe prioritare (plus axa 12 - Asistențã Tehnicã) în care vor fi investiți în urmãtorii 7 ani cei 8,25 miliarde euro alocați României pentru dezvoltare regionalã. Din bugetul total, 6,7 miliarde euro reprezintã sprijinul UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regionalã. Marcãm, practic, începutul unei noi etape în dezvoltarea României”.

Programul prevede obiectivele urmãrite, domeniile finanțate și planul de finanțare, care sunt beneficiarii eligibili pentru fiecare axã în parte, mecanismul instituțional, principiile de prioritizare a investițiilor și instrumentele de lucru. POR 2014-2020 acoperã 9 dintre cele 11 obiective tematice avute în vedere de Politica de Coeziune a Uniunii Europene.

POR 2014-2020 va continua sã finanțeze investiții din perioada 2007-2013: infrastructurã socialã, de sãnãtate și educaționalã, IMM-uri, drumuri județene și turism, dar va finanța și noi categorii de proiecte fațã de programul precedent: reabilitarea termicã a clãdirilor publice, lucrãri de cadastru și centre de transfer tehnologic.

„Noul program este o versiune mai bunã, mai accesibilã pentru beneficiari, pentru cã au fost înglobate recomandãrile Comisiei de simplificare a regulilor: apeluri de proiecte uniformizate pentru toate axele, un numãr mai mic de documente depuse odatã cu cererea de finanțare, proiectele aflate în stadiu avansat de pregãtire vor primi punctaj suplimentar, iar etapele de evaluare și selecție vor dura mai puțin”, a precizat ministrul dezvoltãrii regionale.

Programul a fost elaborat pe baza nevoilor de dezvoltare a României, identificate prin analize și studii regionale (Planurile regionale de dezvoltare) și din documentele strategice naționale și europene conexe. Pregãtirea programului a început în luna august 2012, prin înființarea Comitetului Consultativ pentru Dezvoltare Regionalã 2014-2020 și a grupurilor de lucru subsecvente, la care au participat reprezentanți ai autoritãților publice centrale și locale, ai organismelor regionale, ai mediului economic, social, academic și societatea civilã.

În martie 2014, programul a fost lansat în consultare publicã, în august a fost trimisã Comisiei Europene versiunea oficialã, iar în mai 2015 a fost lansat în consultare publicã ghidul general al solicitantului.

Exemple de activitãți ce se pot finanța prin POR 2014-2020

Circa 206 milioane euro vor fi alocați pentru centrele de transfer tehnologic, o noutate fațã de programul anterior, iar 877 milioane euro – pentru a sprijini IMM sã devinã mai competitive. Pentru o economie cu emisii de carbon reduse, sunt alocați 2,37 miliarde euro pentru activitãți de creștere a eficienței energetice a clãdirilor publice, rezidențiale sau pentru investiții în iluminat public și transport urban.

O altã noutate a programului o reprezintã conceptul de Dezvoltare localã plasatã sub responsabilitatea comunitãții locale (CLLD), pentru care sunt alocate fonduri în valoare de 101,41 milioane euro. CLLD vizeazã proiecte pentru comunitãțile marginalizate: investiții în infrastructura de sãnãtate, educație, servicii sociale, locuințe sociale, activitãți de economie socialã, amenajarea spațiului urban degradat..

Din categoria investițiilor noi face parte și Axa Prioritarã 11 - Extinderea geograficã a sistemului de înregistrare a proprietãților în cadastru și cartea funciarã, cu un buget alocat de 312,89 milioane euro. Pentru aceastã axã, beneficiarul eligibil este Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI).

Un alt instrument nou pentru perioada 2014-2020 îl reprezintã Investițiile Teritoriale Integrate (ITI): o zonã desemnatã, care are o strategie de dezvoltare teritorialã integratã, are asigurate surse de finanțare prin mai multe programe operaționale, cu scopul de a accelera dezvoltarea respectivei zone. În România, ITI se aplicã în Delta Dunãrii, în 38 de unitãți administrativ-teritoriale din Deltã, din județul Tulcea și din nordul județului Constanța. Din alocarea indicativã pentru ITI Delta Dunãrii, de circa 1,3 miliarde euro, prin POR 2014-2020 sunt alocate 411,7 milioane euro.

În ceea ce privește Strategia UE pentru Regiunea Dunãrii (SUERD), implementarea acesteia este, de asemenea, finanțatã prin contribuția mai multor fonduri/programe europene, fie prin alocãri dedicate, fie prin acordarea de punctaje suplimentare în etapa de evaluare a proiectelor. Pentru perioada 2014-2020, POR a alocat un buget de 500 de milioane de euro pentru cele 12 județe riverane Dunãrii.

Informații suplimentare

Programul Operațional Regional este unul dintre cele 7 programe operaționale din generația 2014-2020 implementate în România, cofinanțate din fondurile europene structurale și de investiții și unul dintre cele 2 programe operaționale gestionate de MDRAP în calitate de Autoritate de Management. MDRAP gestioneazã, în perioada 2014-2020, 2 programe operaționale și 12 programe de cooperare teritorialã.