![]() |
Obiectivele tematice pentru douã dintre programele operaționale de cooperare teritorialã europeanã gestionate de Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice în perioada 2014-2020 au primit, sãptãmâna trecutã, aprobarea Comitetelor Comune de Programare. Este vorba de Programul România-Republica Moldova 2014-2020 și de Programul România-Ucraina 2014-2020. Obiectivele tematice stabilesc tipul de acțiuni care se vor finanța în cadrul viitoarelor programe de cooperare, pentru fiecare program putând fi stabilite maxim 4 astfel de obiective. |
Pentru Programul România – Republica Moldova 2014-2020 au fost aprobate 3 obiective tematice, urmând ca includerea unui al patrulea obiectiv sã fie decis în perioada urmãtoare:
Decizia a fost luatã în data de 23 octombrie, la cea de a treia reuniune a Comitetului Comun de Programare pentru Programul Operațional Romania - Republica Moldova 2014-2020. Alte subiecte discutate au vizat proiectele majore de infrastructurã care vor fi incluse în program și definirea ariei eligibile. Lista finalã a proiectelor urmeazã sã fie aprobatã într-o întâlnire viitoare.
Pentru Programul Programul România – Ucraina 2014-2020 au fost aprobate 4 obiective tematice:
Decizia a fost luatã în data de 22 octombrie, în urma discuțiilor purtate la cea de-a doua reuniune a Comitetului Comun de Programare pentru Programul România - Ucraina 2014-2020. Comitetul a definit, totodatã, lista preliminarã de proiecte majore de infrastructurã și va lucra în perioada urmãtoare la identificarea acelor proiecte care vor genera cea mai mare valoare pentru aria eligibilã.
Pentru ambele programe, Autoritatea Comunã de Management va funcționa, și în perioada 2014-2020, la nivelul Ministerului Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP).
* * *
Programele de Cooperare Teritorialã Europeanã presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate și administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România:
Principiile de implementare a acestor programe se referã la cooperarea între statele participante (toate proiectele trebuie sã fie dezvoltate și implementate în comun), la competitivitatea deschisã (în cadrul unor licitații de propuneri de proiecte comune) și la dezvoltarea și implementarea în parteneriat, între aplicanți/beneficiari provenind din statele participante la program a proiectelor selectate spre finanțare.
Programul România – Republica Moldova 2014-2020 și Programul Programul România – Ucraina 2014-2020 sunt succesoarele Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 finanțat de Uniunea Europeanã prin intermediul Instrumentului European de Vecinãtate și Parteneriat (ENPI) și co-finanțat de statele participante în program, iar Autoritatea Comunã de Management a programului funcționeazã la nivelul MDRAP.
Exemple de proiecte derulate în cadrul programului: proiectul pentru realizarea conductei Iași-Ungheni - de interconectare a sistemului de transport gaze naturale din România cu sistemul din Republica Moldova, proiectul pentru îmbunãtãțirea capacitãții de reacție a SMURD prin integrarea sistemelor de monitorizare și management al situațiilor de urgențã la granițele comune ale României, Ucrainei și Republicii Moldova, proiectul EAST AVERT - de prevenire și protecție împotriva inundațiilor în bazinele superioare ale râurilor Siret și Prut, prin implementarea unui sistem modern de monitorizare cu stații automate.