Prima reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Interreg V-A România-Ungaria, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) în calitate de Autoritate de Management, a avut loc în data de 26 mai 2016 în Békéscsaba, Ungaria.

Subiectele dezbatute au vizat în principal aspecte legate de constituirea si organizarea Comitetului de Monitorizare ca principala structura decizionala a programului, precum si alocarile aferente beneficiarilor de Asistenta Tehnica pentru întreaga perioada de programare. Discutiile purtate asupra acestor subiecte s-au finalizat prin aprobarea Regulilor de Procedura pentru Comitetul de Monitorizare si aprobarea alocarilor financiare mentionate.

Totodata, în cadrul întâlnirii au fost aprobate Strategia de Comunicare a Programului Interreg V-A România-Ungaria si Manualul de Identitate Vizuala. Membrii Comitetului de Monitorizare au aprobat, de asemenea, Raportul Anual de Implementare pentru anul 2015.

La reuniune au participat reprezentanti ai autoritatilor si institutiilor centrale, regionale si judetene din ambele state participante în program, ai Comisiei Europene, ai Autoritatii de Audit si ai Autoritatii de Management din cadrul MDRAP.


Programul Interreg V-A România-Ungaria, pentru care MDRAP are rolul de Autoritate de Management, a fost adoptat de Comisia Europeana în data de 9 decembrie 2015.

Programul, având un buget total de 231,8 milioane de euro (din care 189,1 milioane euro reprezinta finantare FEDR), se adreseaza cooperarii transfrontaliere între judetele Satu Mare, Bihor, Arad si Timia din România si Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés si Csongrád din Ungaria.

Obiectivul general al Programului vizeaza realizarea de interventii integrate cu accent transfrontalier si strategic semnificativ, în vederea exploatarii potentialului comun si abordarii în comun a provocarilor.