![]() |
Autoritatea de Management a Programului Transnațional DUNĂREA organizeazã la Budapesta (Ungaria), în perioada 23-24 septembrie a.c., conferința de lansare a programului Transnațional DUNĂREA. Cu același prilej va avea loc și lansarea primului apel de propuneri de proiecte. Parteneri din întreaga regiune sunt invitați sã prezinte propuneri cu privire la diferitele teme identificate. Propunerile trebuie sã urmãreascã atât realizarea unor obiective importante, cu impact real în regiune cât și creșterea cooperãrii dincolo de granițe. (înscrierile pentru participare la eveniment se fac pe pagina www.dtpevent.eu). |
De asemenea, în cadrul conferinței se vor aborda și subiecte ce au ca scop sprijinirea potențialilor beneficiari în pregãtirea propunerilor de proiecte. Astfel, tematica abordatã va fi:
Conferința va reuni aproximativ 500 de participanți din cele 14 state partenere în program, reprezentanti ai instituțiilor europene, ai instituțiilor regionale și naționale, experți și instituții interesate sã participle în proiectele de cooperare.
Programul Transnațional DUNĂREA este succesorul Programului de Cooperare Transnaționalã Sud Estul Europei. Programul beneficiazã de un buget de 202,3 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionalã și 19,8 milioane – prin IPA II (Instrumentul pentru Asistențã de Preaderare) pentru proiecte transnaționale în bazinul Dunãrii. Partenerii eligibili provin din 9 țãri UE: Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehã, Germania (Baden-Württemberg și Bayern), Ungaria, România și Slovacia.
***
Informații suplimentare
MDRAP gestioneazã, în perioada de programare 2014-2020, 14 programe operaționale cu cofinanțare din fonduri europene: Programul Operațional Regional - POR, Programul Operational Capacitate Administrativã – POCA și 12 programe de cooperare teritorialã europeanã. Programele de Cooperare Teritorialã Europeanã presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate și administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România:
Principiile de implementare a acestor programe includ: cooperarea între statele participante (toate proiectele trebuie sã fie dezvoltate și implementate în comun), competitivitatea deschisã (în cadrul unor licitații de propuneri de proiecte comune) și dezvoltarea și implementarea de proiecte în parteneriat,între aplicanți/beneficiari provenind din statele participante la program.
REGULAMENTUL (UE) NR. 1299/2013 privind obiectivul de cooperare teritorialã europeanã
HG 274/22.04.2015 privind constituirea secretariatelor comune, a secretariatelor tehnice comune, a punctului național, a punctelor naționale de contact și a persoanei naționale de contact, precum și a unitãților de control de prim nivel, în vederea implementãrii programelor de cooperare la care participã România în perioada de programare 2014-2020.