![]() |
Noul program de cooperare interregionalã Interreg Europe a fost adoptat oficial de Comisia Europeanã pe 11 iunie 2015, la Bruxelles. Interreg Europe este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionalã (FEDR) și urmãrește îmbunãtãțirea modului de aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regionalã. Sunt vizate, în special, investițiile care stimuleazã creșterea economica, crearea de locuri de muncã și cooperarea teritorialã. |
Cu un buget de 359 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020, programul finanțeazã douã tipuri de proiecte: proiecte de cooperare interregionalã și platforme de învãțare de politici publice. Este vorba de patru domenii considerate de importanțã majorã pentru politica regionalã: cercetare și inovare, competivitatea IMM-urilor, economie cu emisii scãzute de carbon și folosirea eficientã a resurselor de mediu.
Astfel, Interreg Europe va permite autoritãților publice naționale, regionale și locale și altor actori de importanțã regionalã sã facã schimb de bune practici și de idei privind realizarea politicilor publice și sã gãseascã soluții practice pentru a îmbunãtãți strategiile care se adreseazã cetãțenilor.
Sunt eligibile autoritãți publice naționale, regionale și locale și organizații private non-profit cu personalitate juridicã din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia și Elveția.
Autoritatea de Management a programului este Consiliul Regional Nord-Pas de Calais (Franța).
În România, Autoritatea Naționalã este Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice, prin Direcția Programe de Cooperare Teritorialã Europeanã.
Interreg Europe - prezentare generalã
Noi caracteristici ale programului Interreg Europe
Pregãtiți-vã pentru primul apel de proiecte
* * *
Informații suplimentare:
MDRAP gestioneazã, în perioada de programare 2014-2020, 14 programe operaționale cu cofinanțare din fonduri europene: Programul Operațional Regional, Programul Capacitate Administrativã și 12 programe de cooperare teritorialã europeanã (6 programe pentru care MDRAP este autoritate de management sau autoritate comunã de management și 6 programe pentru care este autoritate naționalã).
Programele de Cooperare Teritorialã Europeanã presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate și administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România
Principiile de implementare a acestor programe se referã la cooperarea între statele participante (toate proiectele trebuie sã fie dezvoltate și implementate în comun), la competitivitatea deschisã (în cadrul unor licitații de propuneri de proiecte comune) și la dezvoltarea și implementarea în parteneriat, între aplicanți/beneficiari provenind din statele participante la program a proiectelor selectate spre finanțare.