![]() |
Evenimentul va avea loc la Centrul de Conferințe al Institutului Național de Statisticã din B-dul Libertatii nr. 16, sector 5, București și este destinat, în principal, potențialilor beneficiari. Este vorba despre autoritãțile publice, organismele de drept public și organismele private non-profit. Participarea la eveniment trebuie confirmatã completând formularul online pânã joi, 25 iunie, ora 16:00. Participanții vor putea urmãri prezentarea primului apel de proiecte al noului program de cooperare interregionalã și vor primi rãspunsuri la eventualele întrebãri legate de participarea în cadrul unor proiecte, din partea reprezentanților Secretariatului Comun (Franța) al programului, care vor fi prezenți la eveniment. Programul dispune de un buget de 359 de milioane de euro si finanțeazã douã tipuri de acțiuni: Proiecte de cooperare interregionalã și Platforme de învãțare de politici. MDRAP este Autoritate Naționalã a programului și Punct Național de Contact. |
Notã în atenția redacțiilor
- Presa are acces pe toatã durata evenimentului
- Jurnaliștii interesați sunt rugați sã confirme participarea la Biroul de presã al MDRAP
Tel.: +4 0372 111 499, E-mail: presa@mdrap.ro
* * *
Context
Primul apel de propuneri de proiecte Interreg Europe a fost lansat pe 22 iunie și va rãmâne deschis pânã pe 31 iulie 2015.
Aplicanții se pot consulta în privința ideii de proiect cu secretariatul programului pânã pe data de 3 iulie 2015. Dupã aceastã datã, sprijinul va fi disponibil prin telefon, doar cu privire la procesul de aplicare on-line.
În cadrul acestui program vor exista doar 3-4 apeluri, iar participarea la primul dintre ele oferã posibilitatea utilizãrii rezultatelor obținute pe parcursul perioadei de programare 2014-2020 (durata medie a unui proiect va fi de 3-5 ani). De aceea, MDRAP considerã utilã implicarea activã încã din primul apel de proiecte a potențialilor beneficiari.
Comitetul de Monitorizare a programului Interreg Europe a aprobat termenii de referințã. Formularele pentru scrisoarea de sprijin și declarația de parteneriat nu au fost modificate, astfel încât solicitanții care au început sã își pregãteascã aplicația folosind formularele în draft le pot depune, împreunã cu aplicația.
Pachetul solicitantului, versiunea finalã, este publicat în site-ul programului, la http://www.interreg4c.eu/interregeurope/callforproposals. Sistemul de aplicare on-line (www.iolf.eu) este în curs de testare finalã și va fi disponibil cel mai târziu pe 29 iunie 2015.
* * *
Programul INTERREG EUROPE , derulat în perioada 2014-2020, urmãrește îmbunãtãțirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regionalã, în principal a programelor din cadrul obiectivului privind investițiile pentru creștere economicã și a locurilor de muncã și, dacã este cazul, a programelor din cadrul obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana prin promovarea schimbului de experiențã și a învãțãrii de noi politici, în rândul actorilor de interes regional.
Interreg Europe este activ în 30 de țãri: cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elveția și Norvegia.
Autoritatea de Management a programului este Consiliul Regional Nord-Pas de Calais (Franța). Autoritatea Naționalã, din partea României, este Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice, prin Direcția Generalã Programe Europene.
MDRAP gestioneazã, în perioada de programare 2014-2020, 12 programe de cooperare teritorialã europeanã (6 programe pentru care este autoritate de management sau autoritate comunã de management și 6 programe pentru care este autoritate naționalã). Programele de Cooperare Teritorialã Europeanã presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate și administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România: cu regiuni din statele vecine - în cadrul cooperãrii transfrontaliere, cu regiunile dintr-un anumit spațiu geografic - în cadrul cooperãrii transnaționale, respectiv cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene - în cadrul cooperãrii interregionale.