Programul Transnațional Dunãrea a fost aprobat de Comisia Europeanã (CE) în data de 20 august 2015. Evenimentul de lansare a programului va avea loc la Budapesta în perioada 23-24 septembrie a.c. Cu aceastã ocazie, va fi lansat și primul apel de propuneri de proiecte, ce se va desfãșura în douã etape, așa cum este descris în Ghidul solicitanului.
Programul Transnațional Dunãrea 2014-2020 va finanța proiecte care vor avea ca obiectiv îmbunãtãțirea politicilor publice și a cooperãrii instuționale, implementate de un parteneriat transnațional extins.
Bugetul total al programului este de 262.989.835,60 euro, din care 202.095.405,00 euro reprezintã finanțare nerambursabilã din FEDR. În perioada 2014-2020, vor fi finanțate proiecte pe 4 axe prioritare, în domeniile:
Axa prioritarã 1 – Inovare si responsabilitate sociala in Regiunea Dunarii
Axa prioritarã 2 - Responsabilitatea fata de mediu si cultura in Regiunea Dunarii
Axa prioritarã 3 - Conectivitatea în Regiunea Dunarii
Axa prioritarã 4 – Buna guvernanțã în Regiunea Dunãrii
Aria eligibilã a Programului este constituitã din 14 state: Austria, Bulgaria, Cehia, Germania (landurile Baden Wurttemberg si Bavaria), Ungaria, România, Slovenia, Slovacia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Moldova și Ucraina (oblasturile Chernivetska, Ivano-Frankiviska, Zakarpatska, Odessa).
Pentru România, întregul teritoriu este eligibil.
În România, Autoritatea Naționalã a programului funcționeazã la nivelul Ministerului Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Autoritatea de Management este stabilitã în cadrul Ministerul Economiei Naționale din Ungaria, iar Secretariatul Comun la Budapesta. Auditul Programului va fi realizat de Direcția Generalã pentru Auditul Fondurilor Europene din Ungaria, iar atribuțiile de certificare vor fi îndeplinite de cãtre Trezoreria de Stat a Ungariei.
Beneficiarii eligibili sunt: autoritãți locale/ regionale/ naționale; organisme de drept public; Grupãri Europene de Cooperare Teritorialã (GECT); organizații internaționale și organisme private, inclusiv IMM-uri.
***
MDRAP gestioneazã, în perioada de programare 2014-2020, 14 programe operaționale cu cofinanțare din fonduri europene: Programul Operațional Regional - POR, Programul Operational Capacitate Administrativã – POCA și 12 programe de cooperare teritorialã europeanã (6 programe pentru care MDRAP este Autoritate de management sau Autoritate comunã de management și 6 programe pentru care este Autoritate naționalã).
Programele de Cooperare Teritorialã Europeanã presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate și administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România:
Principiile de implementare a acestor programe includ: cooperarea între statele participante (toate proiectele trebuie sã fie dezvoltate și implementate în comun), competitivitatea deschisã (în cadrul unor licitații de propuneri de proiecte comune) și dezvoltarea și implementarea de proiecte în parteneriat, între aplicanți/beneficiari provenind din statele participante la program.
Documente
REGULAMENTUL (UE) NR. 1299/2013 privind obiectivul de cooperare teritorialã europeanã
HG 274/22.04.2015 privind constituirea secretariatelor comune, a secretariatelor tehnice comune, a punctului național, a punctelor naționale de contact și a persoanei naționale de contact, precum și a unitãților de control de prim nivel, în vederea implementãrii programelor de cooperare la care participã România în perioada de programare 2014-2020