Fonduri europene nerambursabile în valoare de 30,4 de milioane de euro sunt disponibile pentru noi proiecte de cooperare româno-bulgarã. Este vorba despre cel de al doilea apel de proiecte pentru Axa Prioritarã 4 (“O regiune calificatã și incluzivã”) și Axa Prioritarã 5 (“O regiune eficientã”) a Programului de cooperare transfrontalierã Interreg V-A România-Bulgaria (2014-2020). Cererile de finanțare se pot depune pânã la data de 15 martie 2016. Ghidul Aplicantului poate fi descarcat din site-ul programului. Apelul fost lansat joi, 15 octombrie a.c., în cadrul Comitetului de Monitorizare al Programului. Tot joi au fost aprobate primele 36 de proiecte soft, cu o valoare totalã de aproximativ 25 de milioane de euro, selectate spre finanțare dupã primul apel de proiecte. Lista proiectelor selectate este disponibilã în site-ul programului, www.cbcromaniabulgaria.eu, aici. |
Cu ocazia acestei reuniuni Comitetul de Monitorizare a luat și alte decizii importante privind implementarea, cum ar fi aprobarea Planului de evaluare al Programului.
Astfel, cu sprijinul constant al Comitetului, Programul Interreg V-A Romania-Bulgaria accelereazã ritmul de implementare, fãcând pași importanți pentru utilizarea eficientã, cu impact maxim, a fondurilor disponibile prin Fondul European de Dezvoltare Regionalã.
* * *
Programul de cooperare transfrontalierã Interreg V-A România-Bulgaria, gestionat de Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) în calitate de Autoritate de Management, a fost adoptat de Comisia Europeanã (CE) pe 12 februarie 2015 și are un buget de 258,4 milioane de euro, din care 215,7 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionalã (FEDR). Aria eligibilã este formatã din 7 județe din România (Constanța, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Cãlãrași) și 8 districte din Bulgaria (Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobrich).
Cele 5 axe prioritare (cu excepția celei de asistențã tehnicã) finanțeazã proiecte în domeniul transportului durabil, protecției mediului, promovãrii adaptãrii la schimbãrile climatice, prevenirii și managementului riscurilor, promovãrii ocupãrii forței de muncã și consolidãrii capacitãții instituționale a autoritãților publice și a actorilor relevanți din aria eligibilã.
În perioada de programare 2014-2020, MDRAP gestioneazã 12 programe europene de cooperare teritorialã sau transfrontalierã (pentru 6 dintre ele fiind Autoritate de Management).